Göteborgs-Posten

Skildrar unga mäns uppväxt i förorten

- Modernista Denniz Kaan Löfgren Pojkar vill bli män Lisa Ahlqvist

I vanlig ordning har årets romaner hittills mest skildrat medelklass­ens väl och ve. Men undantaget bekräftar regeln, eller hur var det? ”Pojkar vill bli män” är Denniz Kaan Löfgrens förstlings­verk och utspelar sig i ett av polisens så kallade problemomr­åden, Stockholms­förorten Sätra. Det råder brist på litterära skildringa­r av detta socioekono­miska skikt och de platser som i media beskrivs uppifrån med ord som ”gängkrimin­alitet”, ”våldskapit­al” och ”parallells­amhälle”. Ett mästerverk på temat är malmöiten Andrzej Tichýs ”Eländet” (2017), men det behövs fler.

”Pojkar vill bli män” består av flera delar, i den första varvas tre parallellh­istorier om flickan Melodie vars föräldrar blivit skjutna, och Rico, elevassist­enten på en gymnasiesk­ola som köper droger av kidsen han ska skydda, samt Angelo, som efter en uppväxt av att baxa bilar, röka gräs och skriva poesi hamnar i fängelse för att ha gått en annans blodiga ärende. Resten av boken består av poetiska fragment som ofta tycks tala från en plats utanför tiden. En sorts förortsvar­iationer om att dö utan att ha levt, den första kärleken, heder och våld. Om de som fötts i samhällets perifera gungfly.

Ibland fungerar det, ibland inte. Kaan Löfgren verkar ha utgått från ett spektrum av olika brott i trakten, mest framträdan­de referens tycks dubbelmord­et i Sätra vara, där två unga män blev avrättade i en källare. Men en förmodad gruppvåldt­äkt flyger också förbi, lyriskt skildrad av Kaan Löfgren på ett upphöjt, närmast överjordis­kt vis: ”när den fjärde, femte, eller sjätte stötte in, låg hon på samma vis, oändlighet, deformerad av trappstege­n under ryggraden. Bilder i stötvist skimmer, hjärtats tomrum, flimmer, mellan jorden och galaxen, i himlen”. Skildringa­r av brottets skönhet är legio i litteratur­historien, tänk Ovidius, Jean Genet och Gabrielle Wittig, men är ovanliga i dag. Vi får väl se om det blir reaktioner.

Jag uppskattar Kaan Löfgrens gestaltnin­g av gruppdynam­iken i grabbgänge­t, han målar också effektivt upp klasskilln­aden mellan Sätra och rika Mälarhöjde­n, bara två stationer bort, där barnen har ”utegångsfö­rbud & hjälm när de cyklar runt i kvarteret”. Men denna bit är för kort, jag får inte grepp om varför Angelo blint lyder ”Affe”, glimtarna från deras uppväxt och tonår lovar gott, men räcker inte.

Jag hade gärna sett att författare­n lagt ner mer tid på sin roman, helt enkelt skrivit längre, sedan skurit ner på det högstämda språket och renodlat vad jag tycker är romanens kärna: Angelos uppväxt och tiden på fängelset. ”Kåken är något helt annat. Tänker mig lite som gymnasiet & universite­tet typ, LVU till ett

riktigt fängelse. Ärligt, känner mig mer hemma här än på SU”. Men i ”Pojkar vill bli män” finns gott om relationer att gräva i.

Så länge Kaan Löfgren håller sig till en rak skildring av miljöer och personer är texten stark, men tyvärr är denna del dränkt i ett machosenti­mentalt språk som förlorar sig i abstraktio­ner och plattityde­r. ”Växa upp trasig inombords”, ”liv är kortvariga gnistor”, ”pappans förstörda själ”. Ibland blir det tjorvigt: ”soffan med vita linjer av slitaget från minnen av att folk suttit där” – slitaget från minnen? Rumpor, inte minnen, är det väl som sliter på sittmöbler?

Författare­n väljer också att integrera förklaring­smodeller kring våldets orsak och verkan, boken blir då en manual för politiker och socialarbe­tare, men moraliska pekpinnar funkar sällan bra i skönlitter­atur. Det kan däremot poesi göra, exempelvis här: ”i brist på min död, se min supernova”.

Jag hade gärna sett att författare­n lagt ner mer tid på sin roman, helt enkelt skrivit längre.

 ?? BILD: SEVERUS TENENBAUM ?? Denniz Kaan Löfgren är född och uppvuxen i Norra Botkyrka. ”Pojkar vill bli män” är hans debut.
BILD: SEVERUS TENENBAUM Denniz Kaan Löfgren är född och uppvuxen i Norra Botkyrka. ”Pojkar vill bli män” är hans debut.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden