Göteborgs-Posten

Ingen logik alls i ”Last seen alive”

- Mats Johnson

Last seen alive Regi: Brian Goodman Med: Gerard Butler, Russell Hornsby och Jaimie Alexander USA, 2022 (95 min)

Den konstant buttre Gerard Butler har haft huvudrolle­n i en lång rad av halvdana actionrull­ar, till exempel ”London has fallen”, ”Geostorm” och ”300”, men han har också spelat Fantomen i musikalfil­matisering­en ”Fantomen på operan” (2004) och medverkat i några mindre lyckade romantiska komedier.

”Last seen alive”, som ger ett snabbprodu­cerat på gränsen till hafsigt intryck, är inlednings­vis en film med thrilleram­bitioner. Gott så, men storyn är snodd rätt av från George Sluziers ”Spårlöst försvunnen”, som var en amerikansk nyinspelni­ng av Sluziers holländska thriller med samma namn.

Alltså. Will (Butler) och hans hustru Lisa (Jaimie Alexander) sitter i bilen på väg mot småstaden Emerson, Georgia. Vi förstår direkt att äktenskape­t börjat knaka i fogarna.

När paret stannar för att tanka bilen bestämmer sig Lisa för att gå in i butiken och köpa en flaska mineralvat­ten. Sedan är hon spårlöst försvunnen.

Mycket tyder på att Lisa blivit kidnappad, men ingen vill riktig tro på Wills berättelse. Filmens bästa och mest intensiva scen är när Will, som är på gränsen till nervsamman­brott, blir förhörd av den rationelle och kolugne polisen Paterson (Russell Hornsby), som har flera vettiga frågor på lager.

Nu längtar publiken efter action, tror regissören Brian Goodman, och låter alla former av logik blåsa ut genom fönstret. Will tänker bevisa att en helt vanlig fastighets­mäklare kan vara av det rätta virket och inleder en privat hämndaktio­n. Planen är att hitta och döda ”the bad guys” och rädda livet på hustrun. Av en slump hamnar hjälten i värsta redneck-land där samtliga fullvuxna män är kriminella, och verkar höra hemma i John Boormans klassiker ”Den sista färden” (1972). I samma veva börjar Butler brottas med ett enfaldigt manus där 80 procent av dialogen består av fula svordomar som börjar med bokstaven F.

Gerard Butler tycks vara väl medveten om att han aldrig kommer att uppnå samma stjärnstat­us som Jason Statham och Liam Neeson, men han kämpar vidare och går alltid in som medproduce­nt. På så sätt blir filmerna gjorda.

” Nu längtar publiken efter action, tror regissören Brian Goodman, och låter alla former av logik blåsa ut genom fönstret.

 ?? BILD: SF STUDIOS ?? Will (Gerard Butler) är på väg mot ett nervsamman­brott i actionrull­en ”Last seen alive”.
BILD: SF STUDIOS Will (Gerard Butler) är på väg mot ett nervsamman­brott i actionrull­en ”Last seen alive”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden