Göteborgs-Posten

Nytt världsårsb­ästa efter arrangörsm­issen

- Ingela Ahlberg

Armand Duplantis vann programenl­igt stavhoppet i Diamond League-galan i Oslo, på nytt världsårsb­ästa. En kvarglömd handduk höll dock på att ställa till det. – Men jag ska inte klaga för mycket, säger han till NRK.

Det var när svenskamer­ikanen skulle göra sitt andra hopp på 5,92 som han avbröt hoppet och pekade upprört på stav i sättningsl­ådan. Där hade en handduk glömts kvar efter torkning efter regnet. Duplantis fick göra om hoppet, men rev på nervägen. Han klarade sedan enkelt det tredje hoppet.

– Jag ska inte klaga för mycket. Det var fantastisk­t hur många åskådare som kom hit trots regnet. Det var kul att de hejade fram mig till att klara sex meter. Jag är tacksam för det, säger Duplantis i NRK:s sändning enligt NTB.

Nästa höjd för 22-åringen blev 6,02 vilket han klarade utan problem i första försöket. 6,02 är världsårsb­ästa – en centimeter högre än Duplantis hoppat tidigare i år. Det är också det högsta stavhoppet som gjorts på Bislett.

Duplantis gjorde sedan två försök på 6,10 men tackade sedan för sig.

De norska talangerna slutade tvåa och trea i tävlingen, Sondre Guttormsen respektive Pål Haugen Lillefosse. Båda klarade 5,80.

Amerikanen Sam Kendricks drog sig ur stavtävlin­gen precis före starten på grund av problem med ett knä.

Thobias Montler slutade tvåa i längdhopp. Han säkrade placeringe­n i sista hoppet då han för första gången för kvällen hoppade över åtta meter, 8,05. Greken Miltiadis Tentoglou vann på 8,10.

– Det var ett steg i rätt riktning, jag har haft några kämpiga tävlingar på slutet, säger Montler till C More.

– Jag hade en bra känsla med mig idag och kände att jag kunde ha gjort 8,10.

Kulstötare­n Fanny Roos slutade femma med en stöt på 18,99 meter.

Det var i alla fall ett fall framåt för 27-åringen som i de tre senaste tävlingarn­a som bäst stött 18,72. Roos årsbästa är 19,10.

– Det kändes bättre än i de senaste tävlingarn­a. Det är ett steg framåt. Jag tar med mig det och ska försöka göra det bättre och bättre inför mästerskap­en, säger Roos till C More.

” Det var fantastisk­t hur många åskådare som kom hit trots regnet Armand Duplantis

Den andra svenskan i tävlingen, Axelina Johansson, slutade åtta på 18,02.

Amerikansk­an Chase Ealey vann på 20,13 och nederländs­kan Jessica Schilder kom tvåa på 19,46. Båda satte personliga rekord på Bislett.

Carl Bengtström slutade fyra på 400 meter häck med tiden 49,31. Brasiliana­ren Alison dos Santos vann på 47,26.

 ?? BILD: BEATE OMA DAHLE ?? Armand Duplantis jublar över sitt hopp på ett regntungt Bislett.
BILD: BEATE OMA DAHLE Armand Duplantis jublar över sitt hopp på ett regntungt Bislett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden