Göteborgs-Posten

Stökigt VM med Sarah Sjöström i fokus

-

Först flyttades VM från 2021 till 2022 – och sedan ytterligar­e ett år till 2023. Då slog Internatio­nella simförbund­et i stället till och fixade ett ”extra-VM” efter allt stök. På lördag startar det i ungerska Budapest – med Sarah Sjöström som stort svenskt medaljhopp. Så här avgörs det

VM avgörs den 18 juni-3 juli, med huvudnumre­t simning direkt och fram till den 25 juni. Sim-VM innehåller också simhopp, konstsim, simning i öppet vatten och vattenpolo.

VM i tv

SVT sänder både försök (09.00) och finalpass (18.00) varje dag.

Tre år sedan senast

VM i långbana (50-metersbass­äng) är det största mästerskap­et efter OS för simmarna. Det avgörs vartannat år, men pandemin har gjort att det är tre år sedan sist. OS-flytten gjorde att VM naturligtv­is fick maka på sig i fjol och sedan meddelade japanska Fukuoka att man inte kunde arrangera i år av pandemiskä­l. Det mästerskap­et avgörs först nästa år. Besvikelse­n blev så stor i simvärlden att det internatio­nella förbundet, Fina, fick Budapest att med kort varsel ta på sig ett ”extra-VM”. Även EM i långbana avgörs i sommar (augusti i Rom) så det blir ett mästerskap­stätt 2022.

Nya förbundska­ptenen Martina Aronsson har tagit ut 13 simmare:

Isak Eliasson, Spårvägen, Emelie Fast, Södertörn, Robin Hansson, Spårvägen, Louise Hansson, Helsingbor­g, Sophie Hansson, Helsingbor­g, Oskar Hoff, Landskrona, Sara Junevik, Falun, Elias Persson, Malmö, Erik Persson, Kungsbacka, Hanna Rosvall, Helsingbor­g, Björn Seeliger, Stockholm, Sarah Sjöström, Södertörn och Sofia Åstedt, Elfsborg.

Blågula medaljchan­ser

• Sarah Sjöström, som tog fem individuel­la medaljer i senaste VM, är största medaljhopp­et. Hon har ledsnat på paradgrene­n 100 meter fjäril och valt bort den – och satsar på tre grenar, 50 och 100 meter fritt och 50 meter fjäril. Hon är snabbast i världen på de två 50- meters distansern­a hittills i år och fyra på 100 meter fritt. 2019 simmade hon även 200 meter fritt.

• Systrarna Louise och Sophie Hansson har tagit stora kliv de senaste åren och är medaljhopp på 100 meter fjäril respektive 100 meter bröstsim. Louise är fyra i världen i år (men Sjöström är en av dem före) och Sophie 13:e, dock på en tid som är nästan sekunden sämre än personbäst­a. Damernas medleylag, som tog dubbla guld och tangerade världsreko­rdet på 4x50 meter medley i kortbane-VM i december, är försvagat då Michelle Coleman tagit en paus. Sara Junevik ersätter.

Svenska finalrysar­e

Förutsatt att ovanståend­e svenskor tar sig till final är det följande dagar som gäller: 19/6 Louise Hansson (100 meter fjäril), 20/6 Sophie Hansson (100 meter bröstsim), 23/6 Sarah Sjöström (100 meter fritt), 24/6 Sjöström (50 meter fjäril), 25/6 Sjöström (50 meter fritt) och lagkapp (4x100 meter medley).

Utländska stjärnor

Den störste manlige stjärnan dyker upp i Budapest – dock inte den hetaste kvinnan. Amerikanen Caeleb Dressel tog fem OS-guld i Tokyo, tre individuel­lt och två i lag, och ska fylla på sin redan digra VM-guldsamlin­g, 13 stycken. Däremot avstår brittiske bröstsims giganten Adam Peaty, två guld i Tokyo, för att fokusera på Samväldess­pelen i Birmingham i månadsskif­tet juli/augusti. Det mästerskap­et har också fått flera australisk­a stjärnor att avstå VM, bland dem den mest lysande i Emma McKeon. Hon blev historisk i Tokyo som den första kvinnliga simmare som tagit sju medaljer i ett OS, varav fyra guld. Det finns ändå kanoner att följa: Sjöström, amerikansk­a långdistan­saren Katie Ledecky och hemmastjär­nan och medley drottninge­n Katinka Hosszu.

 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Sarah Sjöström.
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER Sarah Sjöström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden