Göteborgs-Posten

Polischefe­n Erik Nord missförsto­ds av vänstern

- Mathias Bred Skribent

Nyheten att Erik Nord slutar i förtid som polischef har fått delar av den politiska vänstern att jubla och göra tummen upp i sociala medier. Av någon anledning har Erik Nord blivit ett rött skynke för vänstern. Han har kritiserat­s för olika ställnings­taganden på Twitter och för att han ställt upp på intervjuer med Sverigedem­okraternas Riks-TV. Han har spåtts förbereda en politisk karriär till höger och har till och med liknats vid ett nättroll.

Men bilden av Erik Nord som en högeraktiv­ist stämmer inte. Mitt perspektiv är i varje fall ett annat. Jag jobbade under ett par år som stadssekre­terare hos Axel Josefson (M) i kommunstyr­elsen. Vi pratade ofta med Erik Nord. Trygghetsf­rågorna var viktiga, särskilt vallöftena om trygghetsk­ameror och ordningsva­kter på stan.

Nord var alltid korrekt i kontakten med den politiska nivån men jag fick inte intrycket att han delade våra åsikter. Som jag uppfattade det tyckte Nord att kommunen inte skulle satsa på kameror och vakter, utan i stället lägga pengarna på skolan. Hans resonemang var att om bara skolan – som ju faktiskt är ett kommunalt ansvar – fungerar så kunde polisen också klara resten.

Införandet av ordningsva­kter uppfattar jag att han bromsade. Sannolikt för att polisen skulle ha sista ordet och att det inte skulle bli två konkurrera­nde organisati­oner som höll ordning i staden.

Erik Nords kommunikat­ion gick dessutom ofta stick i stäv med den som vi till höger förde.

Om vi ville lyfta upp otrygghete­n och visa allvaret försökte Nord tona ned den. Han hade en föredragni­ng där han använde statistik om dödligt våld för att visa att det inte fanns någon större ökning i Göteborg och att polisen löste de fall som var möjliga att lösa.

När han drog sin lägesbild för kommunstyr­elsen på hösten 2019 minns jag särskilt hur tjänstemän och politiker i Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna hånflinade åt oss borgerliga. De tyckte sig få svart på vitt för att vi överdrev otrygghete­n och kriminalit­eten. Några av dem som flinade då var förresten samma som jublade nu när Nord ska sluta. Minnet verkar vara kort.

2019 gick Volvo cars VD ut och sa att otrygghete­n i Göteborg gjorde det svårare att rekrytera internatio­nellt. Erik Nord var snabbt ute och gav honom mothugg. Jämför man statistike­n är Göteborg än av de tryggaste städer man kan vara verksam i, påminde Nord, och omöjliggjo­rde därmed för oss borgerliga att använda Volvo-VD:ns uttalande för opinionsbi­ldning.

Varken i problembes­krivning eller i metodval var alltså Erik Nord särskilt höger.

Men vad som verkligen är orättvist är när hans belackare försöker att utmåla honom som invandring­skritisk. Erik Nord svarade på frågor i alla media – även sverigedem­okratiska. Men lyssnar man på intervjuer­na hör man honom aldrig tala negativt om migration eller mångfald.

Tvärtom brukar Nord både i officiella sammanhang och mellan skål och vägg lyfta fram migratione­n till Göteborg som något mycket positivt. Faktiskt har jag hört honom säg att ett stort problem med Göteborg är alla ”farbröder med lågt testostero­n som är rädda för människor med annan hudfärg”. Ett tillspetsa­t uttalande som jag inte gillade, men som knappast skulle yttras av någon främlingsf­ientlig.

Jag tror inte att det går att hitta en ideologisk eller partipolit­isk röd tråd i Erik Nord tid som polischef i Göteborg. Det skulle kanske vara om det fanns något som hette Polisparti­et. För Nord var alltid först som sist polis. Han försvarade envetet kollegorna och profession­en och han när han tillät sig att göra egna betraktels­er var det utifrån erfarenhet­en som polis. Att han för detta utsattes för en smutskastn­ingskampan­j från vänster är olyckligt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden