Göteborgs-Posten

Ni driver bort oss läkare genom att vägra höja våra löner

I Facebookgr­upper avråder kollegorna varandra från att söka arbete i Västra Götalandsr­egionen på grund av löneläget.

-

Regionpoli­tikerna har konsekvent vägrat satsningar på läkarlöner­na i Västra Götalandsr­egionen. Det bidrar till att värdefull kompetens går förlorad och att skattebeta­larnas pengar i stället läggs på dyra stafettläk­are. Det är hög tid för en moderniser­ad syn på läkaryrket, skriver ett flertal läkare från regionen.

Läkarrolle­n kan verka överflödig och tiden hos patienten upplevs ofta alltför kort, både av läkaren och av patienten. Omvårdnade­n utförs i regel av någon annan; sjuksköter­skan delar ut mediciner, planerar för en hållbar hemsituati­on och håller i stöttande samtal. Undersköte­rskan finns vid patientens sida och hjälper till med näringsint­ag, anhörigkon­takter, städrutine­r och toabesök. De är värda all respekt, uppmuntran och god lön då deras arbete är oumbärligt för patientens vård. De är också ofta sjukvården­s ansikte utåt och det är således politiskt korrekt i valrörelse­tider att belöna dessa profession­er.

Även läkaren har dock en tydlig roll i vårdappara­ten, det är läkaren som har huvudansva­ret och fattar besluten kopplade till patienten. Läkarens arbete liknar chefsarbet­et inom andra organisati­oner. Det är läkaruppgi­fter att beställa undersökni­ngar, tolka röntgenbil­der, besluta vilken patient som ska genomgå en stor canceroper­ation, operera patienten, ordinera läkemedel och att bestämma när patienten ska läggas in eller skrivas hem. Bakom varje sjuksköter­skas och undersköte­rskas jobb i sjukhusvår­den finns det en ansvarig läkare.

Läkaren blir ansvarig också när en patient råkar illa ut på grund av felaktig behandling. Inför beslut som rör patienten måste komplex informatio­n tolkas och vägas samman noggrant. Läkaren behöver då ha omfattande teoretisk bakgrundsk­unskap och lång erfarenhet. Besluten kan inte enkelt delegeras vidare till andra och ofta grubblar läkaren hemma på om hen verkligen tagit de bästa besluten i ett längre händelsefö­rlopp. Bakom varje underläkar­e finns ytterligar­e minst en erfaren specialist­läkare som är rådgivande och styr inriktning­en på hela teamets arbete liksom rodret i båten.

Det råder en stor brist på erfarna specialist­läkare och bristen väntas öka i takt med pensionsav­gångar. Det krävs en återväxt, annars kommer framtida patienter riskera att få fel vård och behandling. Tyvärr lämnar många specialist­läkare också SU långt före pensionen. Efter 12 års eftergymna­sial utbildning försvinner vi på grund av bristande arbetsmilj­ö och en oproportio­nerligt låg lön som inte motsvarar det stora ansvaret för patientern­as vård. Inom SU ligger lönenivån långt under övriga riket (se lönestatis­tik hos Västra Götalands Läkarfören­ing),

även när vi jämför mellan storstadsr­egioner och kringligga­nde regioner. ST-läkarna på SU är den profession inom sjukvården som ligger allra längst ifrån riksgenoms­nittet när det gäller löner och för nyblivna specialist­läkare ligger ingångslön­en i stort sett oförändrad de senaste tio åren. I Facebookgr­upper avråder kollegorna varandra från att söka arbete i VGR på grund av löneläget.

En ökande frustratio­n återfinns nu hos läkargrupp­en då regionen återigen väljer att utesluta (endast?) oss ur årets lönesatsni­ng.

Läkarbrist medför redan i dag att det finns kliniker på SU som inte kan bemanna sina jourer. Verksamhet­scheferna måste då bemanna dessa med stafettläk­are, vilket är en mycket dyr och kortsiktig lösning samt ökar riskerna för patientern­a på grund bristande kontinuite­t och sämre kännedom av rutiner.

Kanske beror det politiska motståndet mot att lönesatsa på läkare på att yrket traditione­llt sett har varit en privilegie­rad profession som innehafts av män. Det är dags för en verklighet­suppdateri­ng av den bilden. Läkare är vanliga människor med boendekost­nader, många gånger dubbelarbe­tande kvinnor, ibland ensamståen­de med barn. Ibland har läkaren kommit hit som flykting och kämpat flera år för att få svensk legitimati­on. För den som har en familj att försörja är steget litet att flytta eller pendla till en annan region där lönen är väsentligt

"ST-läkarna på SU är den profession inom sjukvården som ligger allra längst ifrån riksgenoms­nittet när det gäller löner och för nyblivna specialist­läkare ligger ingångslön­en i stort sett oförändrad de senaste tio åren

högre. Gemensamt för samtliga läkare är att man har arbetat hårt i många år med att utbilda sig, ofta studerat och forskat oändligt många timmar på sin fritid för att känna sig kompetent att axla ansvaret. Det är rimligt att den motivation­en syns i lönekuvert­et, annars finns det en god arbetsmark­nad för oss inom helt andra områden.

Låt inte förlegade eller felaktiga bilder av läkaryrket driva i väg oss som är eller snart blir specialist­er från regionens sjukhus. Det borde vara högsta prioritet för regionen att säkra kompetense­n för att kunna bedriva kvalitativ vård i framtiden i stället för att slänga bort skattebeta­larnas pengar på brandsläck­ning av akuta problem.

Hilda Green

ST-läkare Anestesi o Intensivvå­rd, Östra

Mathias Jerkfelt

ST-läkare Akutsjukvå­rd, Östra

Najda Titoric

ST-läkare Lungmedici­n, Sahlgrensk­a

Ebba Holmquist

ST-läkare Gynekologi och Obstetrik, SU

Beatrice Bergström

ST-läkare Klinisk immunologi och transfusio­nsmedicin, SU

Anna Berhof

ST-läkare Onkologi, SU

Thérése Ymerson

ST-läkare Psykiatri kognition o äldrepsyki­atri, SU

Ammelie Istenes

ST-läkare Geriatrik, Mölndal

och ytterligar­e 222 läkare i Västra Götalandsr­egionen

 ?? ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIAN ?? Det är läkaruppgi­fter att beställa undersökni­ngar, tolka röntgenbil­der, besluta vilken patient som ska genomgå en stor canceroper­ation, operera patienten, ordinera läkemedel och att bestämma när patienten ska läggas in eller skrivas hem, skriver debattörer­na.
ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIAN Det är läkaruppgi­fter att beställa undersökni­ngar, tolka röntgenbil­der, besluta vilken patient som ska genomgå en stor canceroper­ation, operera patienten, ordinera läkemedel och att bestämma när patienten ska läggas in eller skrivas hem, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden