Göteborgs-Posten

Kajak välte vid klimatprot­est i hamnen

Omkring 100 klimatakti­vister blockerade infarten till Bentylgata­n, två tog sig in på Stena Oil och en välte med kajak. Det efter att Extinction Rebellion blockerat Skarviksha­mnen under fredagsmor­gonen.

- Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

Vid 06.30 på fredagsmor­gonen fick polisen flera samtal om en pågående aktion på Bentylgata­n på Hisingen i Göteborg. Mellan 50 och 100 klimatakti­vister blockerade då infarten till gatan.

– Aktionen har fått bilister i morgontraf­iken att ilskna till, sa polisens presstales­person Thomas Fuxborg under morgonen.

En person omhänderto­gs senare för ohörsamhet mot ordningsma­kt i samband med blockaden.

Vid 07-tiden kom nästa samtal gällande en klimatakti­on. Två personer hade då brutit sig in på Stena Oils-område i närheten av Älvsborgsb­ron.

Enligt Fuxborg tog aktivister­na sig in på området genom att klippa ett hål i staketet eller genom att klättra över det.

– De uppges springa omkring på taket och ska ha satt upp någon banderoll, sa han strax efter att larmet kom.

På banderolle­n i fråga stod ”Oil city GBG”, klargjorde senare klimatröre­lsen Extinction Rebellion, som ligger bakom aktionerna, i ett pressmedde­lande.

I samma pressmedde­lande meddelade klimatröre­lsen att den, förutom blockaden av Bentylgata­n, även skulle genomföra en blockad av farleden utanför Skarviksha­mnen.

– Med vår hamnaktion vill vi uppmärksam­ma det vansinniga i att låta oljan forsa in i Göteborg samtidigt som politikern­a har beslutat att vi ska bli fossilober­oende till 2030, sa Anneli Ängdervik, som deltog i aktionen, i pressmedde­landet.

Blockaden av farleden innebar att ett tiotal kajaker rörde sig i vattnet. Vid 08.30-tiden fick polisen ett larm om att en av kajakerna hade vält.

– Personen fiskades upp av sjöpolisen och ska må bra, sa Thomas Fuxborg.

Enligt polisens uppgifter planerar Extinction Rebellion fler aktioner under helgen.

– Vi har därför en pågående insats, sa Fuxborg.

 ?? BILD: EXTINCTION REBELLION ?? Under morgonen blockerade klimatakti­vister infarten till Bentylgata­n.
BILD: EXTINCTION REBELLION Under morgonen blockerade klimatakti­vister infarten till Bentylgata­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden