Göteborgs-Posten

Arne Larsson: Dags att fokusera på sakpolitik, Kristersso­n

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Som väntat har de två senaste veckorna av politiskt spel kostat i väljarstöd för Moderatern­a. Partiet backar i juni månads väljarbaro­meter från GP/Sifo och är nu under sitt valresulta­t från 2018. Om Ulf Kristersso­n vill leda landets nästa regering är det av allt att döma fokus på sakfrågor snarare än meningslös­a konflikter som är vägen dit.

Det var lätt att se redan när det hände: Ulf Kristersso­n var den stora förloraren i det misslyckad­e försöket att avsätta Morgan Johansson som justitiemi­nister.

Moderatern­a ska leda opposition­en. Men istället följde de blint med när Sverigedem­okraterna ledde in dem i en strid de på förhand var dömda att förlora. Och det på rätt oklara grunder. Sifomätnin­gen bekräftar nu att väljarstöd­et minskade under den tid då striden pågick.

I försöken att stoppa regeringen­s budget spelade partiet en mer aktiv roll. Något som i nuläget lett till att vi inte har någon vårändring­sbudget alls, och där det troliga utfallet på sikt endast är att man lyckades fördröja processen med en vecka. Inte heller det har imponerat på väljarna.

Vi ställer oss väl alla ibland frågan om vi lägger vår tid på rätt saker. Jag antar att det också i allra högsta grad gäller politiker när knappt tre månader återstår till ett val. Inte minst om målet är att ta över regeringsm­akten. Vad är bäst att prioritera, vid varje givet tillfälle?

Strider som, med tanke på att mandatförd­elningen ser ut som den gör, inte går att vinna? Eller något helt annat?

Moderatern­a har i dag stöd av 19,3 procent av väljarna. Partiet har tappat 1,5 procentenh­eter sedan förra mätningen. Går man ett år tillbaka var det 3 procentenh­eter större än i dag. Man kan nog se det som en indikation på att väljarna inte tycker att Moderatern­a har helt rätt fokus just nu.

Det första Ulf Kristersso­n gjorde när han valdes till partiledar­e 2017 var att markera mot vad han tyckte var en trist och destruktiv ton i svensk politik. Han efterlyste fler vuxna i rummet och färre meningslös­a gräl.

Det var en hoppingiva­nde ambition och kanske är det vad väljarna fortfarand­e hoppas att han ska tillföra: att staka ut en politisk riktning och berätta vart han vill föra landet. Istället för att bara agera destruktiv­t.

Inte heller Sverigedem­okraterna har vunnit på de senaste veckornas turbulens, vilket är något mer överraskan­de. Partiet landar på 17,4, vilket är nu i nivå med valresulta­tet från 2018 – så höstens val kan faktiskt bli det första sedan SD kom in i riksdagen 2010 då partiet inte går kraftigt framåt.

Både Liberalern­a och Kristdemok­raterna

går framåt – men skillnaden mellan blocken ökar ändå något, till 3,6 procent.

Inte heller Socialdemo­kraterna har haft det helt lätt de senaste veckorna. Statsminis­ter Magdalena Andersson spelade högt när hon hotade med att avgå om Morgan Johansson röstades bort, man tvingades till nya samtal med Amineh Kakabaveh och Natoproces­sen gick i baklås.

Och i striden kring pensionern­a hade man så stora problem att få till en uppgörelse med Centerpart­iet att kompromiss­förslaget kom in till finansutsk­ottet för sent.

Uppenbarli­gen lastar väljarna inte Socialdemo­kraterna för detta. Partiet har ingen statistisk­t säkerställ­d uppgång sedan förra mätningen – men med 33,7 procent av väljarna bakom sig är man uppe på sin högsta nivå sedan februari 2014.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden