Göteborgs-Posten

Möjligt att hitta kantarelle­r till midsommar

Sill, nypotatis, jordgubbar och – kantarelle­r. Årets midsommarb­ord kan se annorlunda ut. – Väderleken har gjort att kantarelle­rna är tidiga, och det finns ganska gott om dem, säger Kennert Danielsson vid Botaniska trädgården i Göteborg.

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Flera som varit ute i skog och mark har upptäckt att det ”gula guldet” redan är här. Som GP-fotografen Jonas Lindstedt som hittade kantarelle­r i Sandsjöbac­ka.

– Det finns en ”tidig sort” som tittat fram. Vädret har varit gynnsamt för svamparna, blött en längre period och sedan värme på det. Det gör susen, säger Kennert Danielsson, pedagog vid Botaniska trädgården i Göteborg.

Trots att han är expert på svampar vill han inte kalla sig svampexper­t.

– Det låter så pretentiös­t. Skriv svampnörd i stället, det är vad jag är.

Han säger att kantarelle­rna som dyker upp nu är något blekare i färgen (de kallas för blekt kantarell) än de knallgula som kommer lite längre fram på säsongen.

– Men lika goda, jag har en skål med dem i kylen som hustrun har plockat, avslöjar han.

Den som är ute efter kantarelle­r till midsommarb­ordet kan ge sig ut och leta bland enbuskar och i bokskogar.

– Där brukar de finnas så här års. Det som kan hindra produktion­en nu är om det blir väldigt torrt och varmt under en period. Men efter ett rejält sommarregn brukar kantarelle­rna ta fart igen, säger Kennert Danielsson.

Det finns flera sorters svamp att ta vara på nu, berättar han.

– Champinjon, finluden stensopp och mild gulkremla för att nämna några. Den senare hör till mina favoriter. Lite kryddig, men ändå mild och väldigt god. Den kan man hitta i björkskog med inslag av vitmossa. För min del är de tidiga svamparna att beteckna som primörer, säger svampnörde­n.

 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? Kantarelle­r till midsommar. GP-fotografen Jonas Lindstedt fyndade i Sandsjöbac­ka.
BILD: JONAS LINDSTEDT Kantarelle­r till midsommar. GP-fotografen Jonas Lindstedt fyndade i Sandsjöbac­ka.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden