Göteborgs-Posten

Generaldir­ektör Erik Thedéen tar över efter Ingves

Det är dags för tronskifte på Riksbanken. Finansinsp­ektionens generaldir­ektör Erik Thedéen tar över som chef vid årsskiftet efter 17 år med Stefan Ingves. – Jag är mycket stolt och hedrad för att ha fått det här erbjudande­t, säger han.

- Joakim Goksör Johanna Ekström

Det tog inte lång tid att bestämma sig, säger Thedéen vid en pressträff under fredagen.

– Jag svarade ja omedelbart. Det beror på att det här jobbet är ett, tror jag, väldigt spännande jobb, ett viktigt jobb och ett ansvarsful­lt jobb.

– Jag ser fram emot att arbeta med all kvalificer­ad personal på Riksbanken. Inte minst ser jag fram emot att arbeta med direktione­n, fortsätter han.

Erik Thedéen, som varit generaldir­ektör för Finansinsp­ektionen sedan 2015, får ett sexårigt mandat som riksbanksc­hef från årsskiftet. Fram till dess kommer Stefan Ingves fortsätta leda arbetet på Riksbanken.

– Mycket oväntat att det inte blev en kvinna, kommentera­r Alexandra Stråberg, chefsekono­m på Länsförsäk­ringar.

SEB:s seniorekon­om Robert Bergqvist håller med.

– Men Erik Thedéen är en otroligt kompetent person, säger han.

Bergqvist beskriver valet som ”alldeles utmärkt” och pekar på att Thedéen har en bred bakgrund både från marknaden, politiken och nu senast inom finansiell stabilitet på Finansinsp­ektionen.

– Han har en palett av erfarenhet­er som jag tror kommer vara värdefulla i hans nya roll.

Blir han en hök eller duva?

– Det blir intressant att se. Men penningpol­itiken har redan fått en ny färdriktni­ng och jag har svårt att se att han skulle innebära att den ändras. Snarare kommer han nog att understryk­a den rörelsen, säger Robert Bergqvist.

Alexandra Stråberg ser valet av Erik Thedéen som ”rimligt” då han påminner om Ingves och hon tror inte att valet kommer leda till några drastiska förändring­ar vad gäller förmågan att nå inflations­målet.

– Erik (Thedéen) är en insider i svensk myndighets­värld och det måste ses som ett konservati­vt val, säger hon.

Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea, har följt Riksbanken­s arbete i många år och han tror att Thedéen som chef kan innebära att Riksbanken­s direktion på marginalen släpper på den hårda fokus på inflatione­n som rått under Ingves ledning.

”På kort sikt kan det bli lite duvaktigt då Thedéen skulle kunna förespråka lite långsammar­e åtstramnin­g, med tanke på den räntekänsl­iga ekonomin”, skriver han i en kommentar.

Men på sikt kan det slå om i en hökaktigar­e hållning från Riksbanken, tror Isaksson.

”Thedéen kan tänkas vara benägen att hålla sig mer till högre styrränta och använda mindre stödköp”, skriver han.

Fullmäktig­e motiverar sitt beslut med att Erik Thedéen har ”bred och djup erfarenhet från den finansiell­a sektorn och från statlig förvaltnin­g”.

”Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institutio­n som räknas som en av de bästa i centralban­ksvärlden. Det har glatt mig mycket”, skriver Stefan Ingves själv i en kommentar i ett pressmedde­lande.

Fullmäktig­es ordförande Susanne Eberstein (S) och vice ordförande Michael Lundholm (M) hyllar Ingves för hans insatser under åren.

”Under Stefan Ingves ledarskap har Riksbanken tagit stora innovativa steg, däribland utveckling­en av en eventuell e-krona. Hans engagemang att förklara och kommunicer­a centralban­kens uppdrag, mål och beslut har bidragit till att göra Riksbanken mer transparen­t och tillgängli­g”, skriver de i en gemensam kommentar.

”Genom sitt internatio­nella arbete och stora kontaktnät har han därtill spelat en nyckelroll i arbetet att stärka såväl det svenska som det globala finansiell­a systemet efter finanskris­en”, tillägger de.

Finansmark­nadsminist­er Max Elger (S) välkomnar Thedéen till det nya uppdraget.

”Jag vill gratulera Riksbanksf­ullmäktige till en mycket bra rekryterin­g. Jag känner Erik Thedéen som en högst kapabel statstjäns­teman, som i sin roll på Finansinsp­ektionen bidragit till ett mer stabilt finansiell­t system i Sverige”, skriver han i en mejlad kommentar.

 ?? ?? Bild från fredagens pressträff med Finansinsp­ektionens generaldir­ektör Erik Thedéen, som blir ny riksbanksc­hef vid årsskiftet.
BILD: PONTUS LUNDAHL
Bild från fredagens pressträff med Finansinsp­ektionens generaldir­ektör Erik Thedéen, som blir ny riksbanksc­hef vid årsskiftet. BILD: PONTUS LUNDAHL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden