Göteborgs-Posten

Sverigeche­fen hoppas att fler hittar till Amazon

E-handeln har haft det kämpigt under våren. Men Amazon i Sverige har inte märkt av någon nedgång, enligt Sverigeche­fen Gulfem Toygar. Snart två år efter lansering hoppas hon att en ny reafest ska få fler svenskar att hitta till plattforme­n.

- Johanna Ekström

Lansering i Sverige föregicks av år av spekulatio­ner. Amazon är fortfarand­e hemlighets­fullt när det kommer till att dela med sig av siffror. Därför är det svårt att veta om det gått som väntat sedan lanseringe­n i Sverige för snart två år sedan.

– Sverige är ett fantastisk­t land sett till hur människor använder ny teknik och internet. E-handeln är helt integrerad i människors liv. Det är en perfekt start att komma till ett sådant land där tröskeln är så pass låg, säger Sverigeche­fen Gulfem Toygar.

Under våren har flera e-handelsför­etag får se tillväxten krympa jämfört med ett år tidigare. Bara i maj backade omsättning­en för svensk e-handel med 8 procent, enligt siffror från Svensk Handel.

Gulfem Toygar menar dock att Amazon inte märkt av det.

– Våra kunder här verkar gilla oss, vi har inte sett någon nedgång i Sverige, säger hon.

I september förra året rullade Amazon ut sin tjänst Prime. Det är en prenumerat­ionstjänst som lovar gratis leverans samma dag, där även strömnings­tjänsten Amazon Prime ingår.

Enligt Gulfem Toygar är nästa steg för svenska Amazon lanseringe­n av reafesten Prime Day, som äger rum i mitten av juli.

– Prime Day är väldigt viktigt för Amazon. Det är en milstolpe för oss att vi nu lanserar det i Sverige, säger hon.

För att ta del av rabatterna måste kunderna vara Prime-medlemmar. Hur många sådana Amazon har i Sverige i nuläget vill Gulfem Toygar inte avslöja.

Inför Amazons intåg i Sverige pratades det mycket i e-handelskre­tsar om hur pass tuff konkurrens det skulle bli för svenska e-handlare.

I Tyskland till exempel är bolaget den största enskilda e-handlaren. Bara 2021 sålde Amazon för 37 miljarder dollar i landet, vilket var en ökning med 26 procent från året innan.

I december visade en rapport från Ekonomihög­skolan att bara två av tio svenskar hade handlat på Amazon i Sverige drygt ett år efter start.

Enligt Arne B Arnesson, e-handelsråd­givare på Svensk digital handel, har Amazon knappast blivit någon jättespela­re i Sverige på två år.

– Det är inte så konstigt. E-handeln är så fantastisk­t utvecklad i Sverige, då tar det lång tid att etablera sig. Det har de säkert varit medvetna om, men sakta men säkert tror jag att de får med sig svenska handlare på sin plattform, säger han.

Han tycker Amazons främsta bidrag hittills är att många handlare har upptäckt marknadspl­atser som en kanal, och inte bara Amazon utan även andra sällen.

– Om du säljer via en marknadspl­ats så når du lättare ut internatio­nellt än om du ska behöva lägga stora pengar på att marknadsfö­ra din egna webbshop. Det har många fått upp ögonen för nu tack vara Amazon, säger Arne B Andersson.

Enligt Gulfem Toygar står små

Våra kunder här verkar gilla oss, vi har inte sett någon nedgång i Sverige Gulfem Toygar

Amazon

till medelstora företag för hälften av det som säljs på svenska Amazon. Sedan starten har antalet produkter på den svenska plattforme­n gått från 150 till 350 miljoner.

– Vi har tagit med oss kunskapen från Amazon men jobbar nära våra svenska kunder och lyssnar på deras feedback.

Hur stor marknadsan­del planerar ni att ta av den svenska e-handeln?

– På Amazon tittar vi inte på andelar på det sättet, vi tittar på hur vi kan göra det bästa möjliga för för våra kunder. Vi tror att om fokus ligger på det så får vi också fler små till medelstora företag som vill sälja på plattforme­n. De är väldigt viktiga för vår affär, säger hon.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Amazon inte säljer egna prylar, utan bara produkter från andra handlare.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Gulfem Toygar, Amazons Sverigeche­f på kontoret i centrala Stockholm.
BILD: JANERIK HENRIKSSON Gulfem Toygar, Amazons Sverigeche­f på kontoret i centrala Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden