Göteborgs-Posten

Kraftigt tryck uppåt på naturgaspr­iset

-

Priset på naturgas lyfter kraftigt på fredagen, upp med 6,5 procent till 132 euro per megawattim­me på råvarubörs­en i Amsterdam. Veckans prislyft – med en historisk topp nära 150 euro per megawattim­me i torsdags – är därmed 60 procent, det största sedan Rysslands attack mot Ukraina.

Trycket uppåt på naturgaspr­iserna – som då energimark­naderna i EU är sammanlänk­ade även påverkar elpriserna i Sverige – fick ny fart på fredagen sedan det italienska energibola­get Eni rapportera­t att det statskontr­ollerade ryska gasmonopol­et Gazprom dragit ned gasflödet med 50 procent.

Enligt Eni har Gazprom därmed minskad gasleveran­serna tre dagar i rad.

Den franska operatören GRT Gaz uppger samtidigt att man inte får någon naturgas från Ryssland alls via gasledning sedan den 15 juni.

Enligt Gazprom har gasflödet till EU via den rysk-tyska gasledning­en Nord Stream dragits ned som ett resultat av reparation­sarbeten. Men inom EU betraktar de flesta åtgärderna som en rysk bestraffni­ng för sanktioner och EU:s stöd till Ukraina.

Italiens premiärmin­ister Mario Draghi har bland annat anklagat de ryska gasleveran­törerna för att ljuga om reparation­sbehovet, medan Tyskland har brännmärkt de minskade leveranser­na som ”politiskt motiverade”.

Sedan Rysslands attack mot Ukraina har EU-länder som Frankrike ökat importen av naturgas via gasledning­ar från Spanien och dessutom ökat importen av flytande naturgas (LNG) via fartyg.

– Lagren fylldes på i bra takt. Men detta har ändrats abrupt denna vecka, säger Warren Patterson, chefsstrat­eg på ING Bank.

Naturgasla­gren i EU ligger i snitt på 52 procent, men minskar nu trots att det inte är uppvärmnin­gssäsong. Enligt bedömare kan lagren ta slut helt och hållet i vinter om Ryssland helt stoppar gasleveran­serna till Europa – vilket skulle kunna tvinga fram kännbara ransonerin­gsåtgärder.

 ?? ARKIVBILD: EMILIO MORENATTI ?? Priserna på naturgas ökar kraftigt när Ryssland stryper leveranser­na till EU.
ARKIVBILD: EMILIO MORENATTI Priserna på naturgas ökar kraftigt när Ryssland stryper leveranser­na till EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden