Göteborgs-Posten

Gisslandra­ma när ryssarna tog över kärnkraftv­erket

Över hundra arbetare på kärnkraftv­erket Tjernobyl anlände till anläggning­en precis som vanligt under kvällen den 23 februari. Dagen efter skulle de återvända hem – men i stället blev de kvar till den 20 mars. Nu berättar personal som befann sig inne i anl

- Sanna Puoskari sanna.puoskari@gp.se

Det var vid klockan fyra på morgonen den 24 februari som Rysslands president Vladimir Putin meddelade att han skulle genomföra ”speciella militära operatione­r” i Ukraina.

Vid den tidpunkten befann sig över 100 nattarbeta­re inne i kärnkraftv­erket Tjernobyl och väntade på att få återvända hem efter ett tolvtimmar­spass, precis som vanligt. Men inom loppet av en timme skulle allt komma att förändras – och i stället skulle medarbetar­na få arbeta långa arbetspass och under dåliga arbetsförh­ållanden – i nästan en månad.

Det var strax före klockan 05 som skiftchefe­n Valentin Geiko fick in ett samtal från grannstade­n Pripjat om att flera skott hade hörts där. Drygt en timme senare evakuerade­s invånarna från staden och diskussion­er huruvida personal inne i Tjernobyl skulle överge sitt skift eller inte pågick.

– Allt hände väldigt plötsligt, precis som i början av andra världskrig­et. Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Det finns inget protokoll på krig, berättar Geiko för The Wall Street Journal.

Till sist kom beslutet: Nattskifte­t skulle stanna kvar och logga temperatur­och luftfuktig­hetsavläsn­ingar fram till klockan 15 på eftermidda­gen eftersom nästa skift inte var på plats. Samtidigt inkom flera uppgifter om att de ryska trupperna rörde sig allt närmare.

Plötsligt fick ukrainarna syn på de ryska trupperna. De anlände till kärnkraftv­erket och hade fått en order om att ta över hela anläggning­en.

– Jag kan se dem genom fönstret, berättade Geiko för WSJ. De riktade sina vapen mot mig.

Reportrar från ett ryskt nyhetsbola­g samlades utanför anläggning­en och filmade när de ryska soldaterna levererade bröd till personalen.

”Tillåt inte er själva att bli filmade för propaganda”, sade en ukrainsk tekniker i högtalaren.

Samtidigt förändrade­s stämningen inne i anläggning­en och situatione­n blev allt svårare för alla medarbetar­e.

Personal försökte smyga ut och ringa samtal till oroliga familjemed­lemmar och det ukrainska energidepa­rtementet för att berätta om situatione­n.

– De kan inte gå någonstans utan att en soldat följer efter dem, men under några dagar kunde de ringa oss i hemlighet, uppgav en rådgivare inom energidepa­rtementet enligt WSJ.

Men de ryska soldaterna fick snart reda på det och efter det fick personal inte längre ha kvar sina mobiltelef­oner. Nästan all kontakt med omvärlden ströps.

Arbetsförh­ållandena förändrade­s drastiskt och i stället för att avsluta ett pass, loggade personalen in sig själva igen på nästa skift. Det började bli ont om mat, bränsle, mediciner och personalen arbetade dygnet runt utan att få någon vidare sömn.

Det enda personalen fick i sig i början var gröt och burkmat.

Säkerhetsc­hefen Valerij Semenov var också på plats inne i anläggning­en och han insåg ganska tidigt att de skulle vara tvungna att lägga ner sina vapen för att undvika att en strid skulle uppstå vid kärnkraftv­erket.

Semenov och Geiko bestämde sig för att inleda förhandlin­gar med en rysk general och en befälhavar­e, för att säkerställ­a att ukrainarna skulle ha fortsatt kontroll över arbetet och den farliga miljön de befann sig i.

– Vi nådde våra förhandlin­gsmål. De levde med oss, men skulle följa våra regler. Ukrainarna delade ut 17 passerkort, bara 15 delades dock ut med tillgång till de områden där radioaktiv­t avfall förvarades. Ryssarna övertalade­s också att inte bära vapen i känsliga områden, säger Semenov till Economist.

Semenov berättade för tidningen hur de ryska soldaterna försökte öppna upp låsta dörrar, stal allt de kunde komma åt och grävde skyttegrav­ar i Tjernobyls förbjudna zon och tillbringa­de veckor i den radioaktiv­a skogen. Flera av de ryska soldaterna hade inte heller någon aning om att de befann sig inne i en förbjuden zon.

– En soldat undrade varför det inte finns några affärer här, säger Semenov.

Efter förhandlin­garna började de ukrainska arbetarna se ljuset i tunneln och under korta stunder fick de prata med sina familjer och den administra­tiva ledningen. Gröten byttes ut till kött, rödbetssop­pa, kålsallad och ostkaka. Men arbetarna ställdes fortfarand­e inför stora utmaningar.

Den 9 mars försvann elektricit­eten och pulsen steg inne i anläggning­en. Utan el kan inte bränslesta­varna hållas nedkylda och det är inte heller möjligt att hålla koll på radioaktiv data. Elektriker skickades ut till området för att reparera felet och ryssarna lyckades till slut transporte­ra in bränsle i tankbilar.

– Det är inte den första nödsituati­onen som har inträffat här. Det är ett härdat folk, säger en chef till The Wall Street Journal.

Den 20 mars fick nattskifte­t slutligen lämna området. Då hade de varit inlåsta i nästan en månad.

 ?? ARKIVBILD: EFREM LUKATSKY ?? Etthundra nattarbeta­re befann sig inne i kärnkraftv­erket Tjernobyl när kriget bröt ut.
ARKIVBILD: EFREM LUKATSKY Etthundra nattarbeta­re befann sig inne i kärnkraftv­erket Tjernobyl när kriget bröt ut.
 ?? ?? Säkerhetsc­hefen Valerij Semenov berättade att de förhandlad­e med en rysk general och överbefälh­avare.
Säkerhetsc­hefen Valerij Semenov berättade att de förhandlad­e med en rysk general och överbefälh­avare.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden