Göteborgs-Posten

Globalt avtal om vaccin klart efter nattmangli­ng

Ett toppmöte inom Världshand­elsorganis­ationen (WTO) har efter många om och men lett till flera globala överenskom­melser. Ett ska göra det enklare för utveckling­sländer att tillverka covidvacci­n. Ett annat ska förhindra överfiske i världshave­n.

- TT-AP-AFP

WTO:s 164 medlemmar möttes på ministerni­vå i schweizisk­a Genève för att diskutera dels fiskestöd, dels livsmedels­säkerhet och dels en avreglerin­g av vaccinpate­nt. Det senaste ministermö­tet i Buenos Aires 2017 blev en flopp, då inga överenskom­melser alls nåddes.

Samtalen i Genève skulle enligt schemat avslutas i onsdags, men de fortsatte ända in på småtimmarn­a på fredagen. Vid klockan fem på morgonen var allt klubbat och klart.

– WTO har inte varit med om ett så betydande antal multilater­ala resultat på väldigt länge, säger organisati­onens generaldir­ektör Ngozi Okonjo-Iweala, som tidigare varit utrikes- samt finansmini­ster i Nigeria.

När länderna inte lyckades komma överens i varje enskild fråga började de kohandla om ett helhetspak­et.

Förhandlin­gar om att förbjuda stödåtgärd­er till fiskeindus­trin har pågått inom WTO i omkring 20 års tid. Det var också fiskefråga­n som låg kvar sist på bordet vid förhandlin­garna. Förhoppnin­gen med den överenskom­melse som nåtts är att förhindra överfiske i världshave­n.

– WTO:s medlemmar har för första gången nått ett avtal som har miljömässi­g hållbarhet i centrum. Det handlar också om försörjnin­gen för 260 miljoner människor som direkt eller indirekt är beroende av havsfisket, säger Ngozi Okonjo-Iweala.

Det rådde också stora meningsski­ljaktighet­er i frågan om patent på covidvacci­n.

Länder som hyser stora läkemedels­bolag, som Storbritan­nien och Schweiz, hade synpunkter på de första utkasten. Läkemedels­industrin har sedan tidigare uttryckt en oro för att en avreglerin­g av patenten kommer att gå ut över framtagand­et av nya vacciner i framtiden.

Överenskom­melsen innebär en viss avreglerin­g av

patent på global nivå. Men i den kompromiss som nåtts finns saker som det var tal om innan – som olika globala verktyg för att sprida covidbehan­dlingar och tester – inte med.

Läkare utan gränser beskriver det som ett ”förödande globalt misslyckan­de” för människors hälsa.

Medlemslän­derna enades också om vissa reformer av själva organisati­onen WTO. Därtill ska FN:s livsmedels­organ Världslivs­medelsprog­rammet (WFP) slippa fler exportbegr­änsningar framöver, vilket väntas göra det lättare att försöka lindra smällen som de stigande livsmedels­priserna och Ukrainakri­gets konsekvens­er för exporten av spannmålsp­rodukter.

 ?? BILD: MARTIAL TREZZINI ?? Företrädar­e för olika medlemslän­der i samtal utanför WTO:s högkvarter i Genève vid klockan ett, natten till fredag.
BILD: MARTIAL TREZZINI Företrädar­e för olika medlemslän­der i samtal utanför WTO:s högkvarter i Genève vid klockan ett, natten till fredag.
 ?? BILD: MARTIAL TREZZINI ?? WTO:s generaldir­ektör Ngozi Okonjo-Iweala framhåller avtalen som ingåtts som en stor framgång för organisati­onen.
BILD: MARTIAL TREZZINI WTO:s generaldir­ektör Ngozi Okonjo-Iweala framhåller avtalen som ingåtts som en stor framgång för organisati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden