Göteborgs-Posten

Lars Henriksson: Nato är ingen hemförsäkr­ing

- Lars Henriksson

Minns ni ”subsidiari­tetsprinci­pen”? I början av 90-talet hördes ordet ofta – inte sällan på skorrande halländska – och sades då betyda att allt inom EU skulle avgöras på lägsta ändamålsen­liga nivå. Det mesta, som arbetsmark­nad, försvar eller välfärd var därmed utom EU:s räckhåll och inget att oroa sig för.

Den som då hävdat att allmännytt­ans hyror eller organiseri­ng av post och järnväg skulle komma att styras av EU-direktiv hade dumförklar­ats. Att ordet försvunnit beror därför inte bara på att det är obegriplig­t byråkratsp­råk utan för att det skulle påminna oss om hur mycket av det som då sades i bästa fall var naivt, i värsta fall medvetet vilseledan­de.

Sättet att sälja in politik kommer för mig när nu en S-regering ånyo utnyttjar en kris för ett politiskt lappkast. NATO-medlemskap fullt ut, men absolut inga kärnvapen här. Fortsatt kamp för nedrustnin­g, men först en massiv upprustnin­g. Och så vidare. Att NATO-Sverige skulle bli kärnvapenf­ritt är ett påstående mot bättre vetande. När general Christophe­r Cavoli nyligen skulle godkännas av senaten som befälhavar­e för NATO i Europa beskrev han Gotland som ett ”osänkbart hangarskep­p”. Tror någon att USA skulle avstå från att stationera sina mest kraftfulla vapen på denna perfekt placerade plattform?

Den här gången behöver regeringen inte frukta någon folkomröst­ning. Utrikesmin­ister Linde förklarar omtänksamt att en sådan ”polarisera­r och river upp sår i befolkning­en”. Dessutom är ämnet så hemligt att det inte kan diskuteras med folket.

Dock har blixtanslu­tningen fått lite turkiskt grus i maskinerie­t. Ann Lindes utrikesdek­laration i förra veckan var därför en ren bilaga till NATO-ansökan riktad till Turkiet. Sverige kommer solidarisk­t att bidra till hela Natos säkerhet inklusive Turkiets, sa hon och framhöll i samma andetag och med tydlig adress till Erdoğan att ”ny, skarpare terroristb­rott slagträder i kraft den 1 juli”. En lag som är så vid att Nelson Mandelas ANC, som även hade en väpnad gren, lätt hade kvalat in. Den nya lagen hade därmed gjort de flesta apartheidm­otståndare, från Palme till Gyllenhamm­ar, till brottsling­ar. Bara moderatern­a och extremhöge­rn hade gått fria.

"Alla vet vi väl någon som skaffat sig en tatuering på fyllan, något som kan ha känts rätt just då men mindre lyckat dagen efter.

Samtidigt som Erdoğan återigen hotar med en av sina ”militära specialope­rationer” mot kurderna i Syrien underströk Linde att medlemskap­et kan ”förändra förutsättn­ingarna för krigsmater­ielexport”. I klartext kan svenska robotar komma att användas mot dem som drev ut IS ur Raqqa. Så mycket för folkrätt och solidarite­t.

NATO ingen hemförsäkr­ing för att göra våra liv tryggare. Det är en militärall­ians skapad med ett enda syfte: att med vapen säkra den världsordn­ing som blev följden av andra världskrig­et, byggd kring USA som med 800 utländska baser och militärbud­get större än de tio följande ländernas ännu är ohotad dominant.

Oåterkalle­liga handlingar ska helst inte göras i affekt. Alla vet vi väl någon som skaffat sig en tatuering på fyllan, något som kan ha känts rätt just då men mindre lyckat dagen efter. Ska den neutralite­tspolitik som gällt i 200 år kastas ut borde beslutet fattas nyktert och med eftertanke, inte dunkas igenom i ett uppjagat läge. Bakfyllan kan annars bli mycket tung.

 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? De amerikansk­a soldaterna från US Navy på Tofta på Gotland där de deltar i den internatio­nella Nato-övningen Baltops i början av juni.
BILD: JONAS LINDSTEDT De amerikansk­a soldaterna från US Navy på Tofta på Gotland där de deltar i den internatio­nella Nato-övningen Baltops i början av juni.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden