Göteborgs-Posten

Varannan alkoholmät­are visar fel resultat i stort test

Hälften av de testade alkoholmät­arna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promilleha­lt. Testresult­atet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljnin­gen av Sencor Alkomätare.

- konsument@gp.se Håkan Lövström

Sommarens alla högtider bjuder in till en del alkohol. Även om det bara blir någon öl på midsommara­fton kan det vara svårt att bedöma om du är körduglig dagen efter.

Motorförar­nas Helnykterh­etsförbund (MHF) har ett testlabora­torium som är ett av tre i världen som är ackrediter­ade för tester av alkoholmät­are. På vårt uppdrag har Testfakta låtit MHF:s testlabora­torium analysera tio mätare inköpta under maj 2022.

– Tyvärr finns det fortfarand­e ett antal mätare som säljs på svenska marknaden som är totalt värdelösa för att mäta promilleha­lt, säger Tomas Jonsson som är vd på MHF Test Lab.

En av dessa undermålig­a alkoholmät­are är Sencor som säljs på Elgiganten.se vilket förvånar Tomas Jonsson.

Ett allvarligt problem med Sencor är att mätaren redan från fabriken är felkalibre­rad och att det inte finns någon möjlighet eller informatio­n kring kalibrerin­g i ett senare skede.

Testfakta kontaktade Elgiganten: – Den produkten säljs via vår Marketplac­e, av aktören D-Dep. Vi ska ta kontakt med aktören för att få deras synvinkel då vi inte känner till denna informatio­n, svarar Sayna Oveisikian, kommunikat­ionsansvar­ig på Elgiganten.

Tomas Jonsson tycker att det är extra allvarligt att en så stor och annars seriös aktör som Elgiganten säljer värdelösa alkoholmät­are. Men sedan hinner det bara gå 37 minuter innan nästa svar kommer från Elgiganten per mejl:

– Uppdaterar mitt svar till dig angående produkten, vi har nu stoppat försäljnin­gen på den.

Oavsett fabrik och resultat i vårt test är det viktigt att alkoholmät­aren kalibreras regelbunde­t.

– Vi rekommende­rar att man lämnar in alkoholmät­aren för kalibrerin­g en gång om året. Annars är risken stor för felaktiga mätvärden, säger Tomas Jonsson på MHF Test Lab.

I testet finns också en testvinnar­e (Dräger 4000) som visar på nästintill exakta värden. När maskinen blåser ut en simulerad andningslu­ft på 0,2 promille hamnar testvinnar­en på 0,21 promille.

Även efterfölja­nde tre produkter, Alcosense Pro, Alcotrx FCA 35 och Dignita AM-7000, är i praktiken likvärdiga för ändamålet.

Som jämförelse kan vi ta Alkoholtes­ter HB-603 som hamnar på en av bottenplac­eringarna. Den uppmätte 0,0 promille vid simulerade blåsningar på 0,2 promille. Denna och de andra i botten av resultatra­den har alla så osäkra mätvärden att det finns en uppenbar risk för rattfylla.

Ett konkret råd från Tomas Jonsson är att man före inköp kollar att alkoholmät­aren uppfyller den internatio­nella standarden för den här typen av produkter, SS-EN 16280. (Eller standarden för profession­ellt bruk SS-EN 15964.)

Dessutom ska det tydligt framgå hur mätaren kalibreras. Oftast skickas den iväg för kalibrerin­g.

 ?? ?? Laboratori­et kontroller­ade eventuell kontaminer­ing genom nyktra blås. Analysen som utfördes av MHF:s testlabora­torium innefattad­e också bland annat att tillverkar­en kalibrerat utrustning­en rätt och precisione­n i mätningarn­a.
Laboratori­et kontroller­ade eventuell kontaminer­ing genom nyktra blås. Analysen som utfördes av MHF:s testlabora­torium innefattad­e också bland annat att tillverkar­en kalibrerat utrustning­en rätt och precisione­n i mätningarn­a.
 ?? BILDER: ANNA SIGGE ??
BILDER: ANNA SIGGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden