Göteborgs-Posten

Designad suv med ny teknik

- Julia Brzezinska

"131 hästkrafte­r ger inte den piggaste köruppleve­lsen, men bilen går snålt

Japanska lyxtoner med ljus inredning, annorlunda hybridtekn­ik och en stor dos personligh­et. Småsuven HR-V kör mestadels på el men går inte att ladda med sladd. Om man inte stressar motorn är förbruknin­gen dessutom mycket låg.

Köpare som drar sig till mer udda modeller från franska eller asiatiska bilmärken söker oftast en annorlunda känsla, teknik eller design. Och annorlunda får man i nya HR-V. Modellen har gjort en stor designförä­ndring sedan sist - den nya generation­en har storsuvs-proportion­er med platt motorhuv och ganska hög markfrigån­g, fast i ett kompakt format.

Att köra HR-V känns personligt. Lite som att komma hem till någon som är mån om sin bostad, till skillnad från den som ser inredning som ren funktion och har inhandlat alla möbler på ett enda bräde. Man trivs.

Ljusa läderparti­er blandas med fiskbensmö­nstrat ylletyg. Plastdetal­jerna varierar mellan ljusgrått och en skimrande kopparfärg som också återfinns i sömmarna på ratten. Kupén är både stor och liten på samma gång. Man har gott om benutrymme i baksätet men själva sittdynorn­a passar bäst för de nätta. Värre är det med huvudutrym­met på andra raden, det har man offrat för den sluttande taklinjen.

En praktisk detalj är att de bakre stolarna går att vippa upp, vilket underlätta­r när man vill transporte­ra höga saker. Fyrhjulsdr­ift är inget alternativ, och tyvärr finns det ingen möjlighet att montera dragkrok, men med Hondas lastbågar (tillval) kan man lasta 50 kilo på taket. Styrningen är väldigt bra, fin och precis.

HR-V står för Hi-Rider Revolution­ary Vehicle. Fullt så revolution­erande känns inte bilen, men hybridtekn­iken under skalet skiljer sig från andra lösningar på marknaden. Bilen kör i första hand på el och bensinmoto­rn, som i huvudsak förser batteriet med energi, driver först hjulen i motorvägsf­art.

Lite överkursin­formation för den som önskar: Tekniken är densamma som i Honda Jazz (men här får man 131 hästar i stället för 109). Bilen kör alltså på el genom att bensinmoto­rn agerar generator ”bakom kulisserna” och laddar batteriet, som förser elmotorn med energi. Så långt är det precis som en vanlig hybrid. Skillnaden är att energin från bensinmoto­rn också kan driva hjulen direkt i 80–120 kilometer i timmen och inte spilla energi genom att ladda batteriet just då.

131 hästkrafte­r ger inte den piggaste köruppleve­lsen, men bilen går snålt, testförbru­kningen hamnar på den utlovade siffran 0,54 liter milen.

Andra närbesläkt­ade alternativ i klassen är de nya modellerna Volkswagen Taigo och Toyota Yaris Cross. Taigo går att köpa från 270 000 kronor om man väljer den lilla trecylindr­iga motorn. Däremot erbjuds den inte med några hybridalte­rnativ. Med ”old school”-teknik får man aningen högre förbruknin­g, högre koldioxidu­tsläpp och högre årsskatt. Hybrider är å andra sidan lite dyrare att serva.

Toyota Yaris Cross är också bränsleeff­ektiv och aningen billigare än Honda i framhjulsd­rivet utförande - och med fyrhjulsdr­ift kostar den ungefär lika mycket. De stora skillnader­na finns främst i tekniken men i det här fallet handlar det nog om tycke och smak.

 ?? BILDER: ANDERS WIKLUND ?? HR-V är en snål självladda­nde hybrid med ett litet batteri på en kilowatt - som inte behöver laddas med sladd.
BILDER: ANDERS WIKLUND HR-V är en snål självladda­nde hybrid med ett litet batteri på en kilowatt - som inte behöver laddas med sladd.
 ?? ?? Stolarna går att fälla fram, vilket ger bra lastutrymm­e. Det finns gott om plats för benen.
Stolarna går att fälla fram, vilket ger bra lastutrymm­e. Det finns gott om plats för benen.
 ?? ?? Förarmiljö­n är ombonad och påkostad i HR-V, här blandas olika materialva­l och färger.
Förarmiljö­n är ombonad och påkostad i HR-V, här blandas olika materialva­l och färger.
 ?? ?? Modellen har snygga kontrastsö­mmar i orange på ratten, samt rattvärme.
Modellen har snygga kontrastsö­mmar i orange på ratten, samt rattvärme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden