Göteborgs-Posten

IFK:s trupp är för stor – ska bantas med flera spelare

Det finns för tillfället 26 kontrakter­ade A-lagsspelar­e i IFK Göteborg. Det lär betyda att spelare försvinner. – Vi jobbar på det. Nu har vi absolut för många spelare, erkänner IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre till GP.

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Om vi tittar på IFK Göteborgs tio första matcher i allsvenska­n så har huvudcoach Mikael Stahre och hans tränarteam valt att rulla runt det startande laget på endast 14 spelare.

Det är få – i en trupp som numera, enligt IFK Göteborgs hemsida, innehåller 26 spelare med kontrakt i A-laget.

Prestigevä­rvade spelare som mittbacken Bernardo Vilar, mittfältar­en Amir Al-Ammari och anfallaren Erik Sorga har haft svårt att ta en ordinarie tröja – och det kan finnas risk att dessa spelare kostar mer än de smakar för IFK Göteborg.

Det finns också ett gäng yngre spelare som öppnat för att bli utlånade för att få värdefull speltid.

Lägg till det att Tobias Sana efter den interna händelsen spelat sin sista match för klubben, även om kontraktsf­rågan inte är löst än. Där är inte sista ordet sagt, men mittfältar­en har varit en av IFK Göteborgs allra högst avlönade spelare.

Dessutom förhandlar anfallaren Oscar Vilhelmsso­n med flera europeiska klubbar om att lämna föreningen – i en affär som uppskattni­ngsvis kan innebära 20 miljoner kronor in till föreningen.

Men spelare ut lär också betyda spelare in.

– Vi jobbar på det. Det naturliga flödet är spelare in och spelare ut. Nu har vi lite för många spelare. Vissa unga spelare har fått kontrakt med A-laget, men är delaktiga i utveckling­sverksamhe­ten och gör sina matcher där också. Men vi är absolut för många, erkänner coach Mikael Stahre.

Och IFK Göteborg kommer att ha råd att handla ordentlig spets inför omstarten.

– Jag vill inte kommentera ekonomi på sättet. Vi tittar på helheten – men sedan är det inte otänkbart att vi måste ha in spelare. Vi får se vad det får kosta. Det handlar om att göra saker med sans och balans också, säger Mikael Stahre. Önskespela­ren?

– I grund och botten har vi den trupp vi har. Vi tittar på olika positioner, men det är självklart att Oscar Vilhelmsso­n är en del – vi får se vad som händer med honom. Det återstår att se. Tappar vi en spelare på den positionen så är det aktuellt att ersätta på den positionen, säger huvudträna­re Mikael Stahre.

Det har varit tal om att 25-årige nigerianen Suleiman Abdullahi från tyska Union Berlin ska vara den nya anfallaren, som ska kompletter­a Marcus Berg på topp – men där tillbakavi­sar källor inom IFK Göteborg uppgiftern­a helt och hållet.

–Jag väljer att inte kommentera några spelare överhuvudt­aget. Det är mitt svar, säger Mikael Stahre.

 ?? BILD: MATHIAS BERGELD ?? IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre får ta sig en funderare på vilka spelare laget kan klara sig utan i framtiden.
BILD: MATHIAS BERGELD IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre får ta sig en funderare på vilka spelare laget kan klara sig utan i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden