Göteborgs-Posten

Glädjebesk­ed för Frölunda – vinst på över 20 miljoner

Det blev varken SM-guld eller CHL-titel för Frölunda i våras. Men ett mål nådde klubben – årsresulta­tet på plus 21,3 miljoner gör att klubben nu passerat 60 miljoner i eget kapital. – Det här ger handlingsf­rihet inför framtiden, säger ordförande­n Mats Gra

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Ja, målet om 60 miljoner i eget kapital var uppsatt till 2023 – men nåddes redan efter fjolårets säsong. Ordförande­n Mats Grauers lyfter fram fyra förklaring­ar till det fina ekonomiska resultatet:

1. Satsningen på akademin har gjort att många spelare tagit klivet till NHL. FHC fick 13 miljoner kronor för NHL-flyktande spelare 2021/22, vilket var ett nytt rekord för föreningen.

2. Man gick till semifinal i både CHL och SHL. Med tanke på att klubben alltid budgeterar bara med spel i grundserie­n gav det också klirr i kassan.

3. Covidbidra­gen har också gett en välkommet tillskott. 22,6 miljoner fick föreningen i offentliga bidrag, 66 procent av dessa från Riksidrott­sförbundet.

4. Återhållsa­mhet med kostnader. Samtidigt ökade föreningen sina kostnader med drygt 40 miljoner från säsongen innan.

Att klubben nu kan uppvisa ett eget kapital på över 60 miljoner ger en trygghet inför framtiden, menar Grauers.

– Vi har klarat det trots pandemin och det är vi självklart nöjda med.

Det ser till att vi har handlingsf­rihet i framtiden.

Hur förvaltar ni det här?

– Vi har en utmaning och en glädjande sak i att vi startar vårt damlag. Det kommer kräva pengar som vi inte har lagt på det tidigare. Sedan har vi planer på att bygga ut Frölundabo­rg och själva bli ägare där.

Ser du något moraliskt problem med att ni har fått över 20 miljoner kronor i offentliga bidrag och samtidigt gör en vinst med ungefär lika mycket?

– Man kan tycka att det finns det, men samtidigt kan vi aldrig kalkylera med att vi ska få NHL-pengar. Det kan vara noll ett år och ett högt belopp nästa år. Ser man till intäktsbor­tfallet totalt under pandemin så är det betydligt större än de bidrag vi har fått. Hela föreningen har ansträngt sig till det yttersta för att vara försiktiga. Vi kan ta emot bidragen med gott samvete.

Nyligen fick Kalmar FF och AIK betala tillbaka miljonbelo­pp av bidrag de fått under pandemin. Mats Grauers är inte orolig att detsamma ska hända Frölunda.

– Vi har agerat oerhört seriöst när vi har sökt. Vi sökte exempelvis inte stöd för våra elitspelar­e hos Tillväxtve­rket. Vi kände att det var moraliskt tveksamt att göra det. Så vi känner att vi har gjort detta på ett bra sätt, säger han.

 ?? ARKIVBILD: NICKLAS ELMRIN ?? Ordförande Mats Grauers är minst sagt nöjd med Frölundas ekonomiska resultat från fjolårets säsong.
ARKIVBILD: NICKLAS ELMRIN Ordförande Mats Grauers är minst sagt nöjd med Frölundas ekonomiska resultat från fjolårets säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden