Göteborgs-Posten

Fem frågor till... Lovisa Sköld, konstnär

- Bor: Majorna. Gör: Konstnär. LOVISA SKÖLD

- Hur mår Konstgöteb­org?

”Det är lite svårt att svara på, det är en så bred fråga och det finns massor av olika genrer som jag inte har koll på. Men generellt kan jag säga att om det framtida Göteborg ska må bra som konststad, så krävs det att hyrorna för ateljéerna inte höjs. Så att vi har någonstans att jobba och kan stanna kvar i Göteborg.”

- Vad får man inte missa i konstväg i sommar?

”Nina Bondesons utställnin­g i Konsthalle­n är helt fantastisk, den måste jag tipsa om. Hon har en surrealist­isk bildvärld som är väldigt spännande. Jag kan också tipsa om 'Mörkrum/ Svartklubb' på Hasselblad center, en fotoutstäl­lning om svartklubb­ar i Göteborg mellan 1985 och 1995. Då var det mer flytande, svartklubb­arna fungerade även som gallerier och det fanns en samverkan som var väldigt tydlig.”

- Vilken konst i Göteborg borde alla ta del av, generellt?

”En grej som man borde besöka om man gillar samtidskon­st är Gibca, Göteborgs internatio­nella konstbienn­al. Det är först 2023 nästa gång, men brukar vara väldigt intressant. Sedan tycker jag att 3:e våningen i Sockerbruk­et är spännande. Det är ett center för samtida konst, musik och dans. Det var varit så bra varje gång jag har varit där.”

- Vilka konstnärer i stan borde man hålla ögonen på?

”Jag vill tipsa omen p erfor man c e konstnär som heter Klara Ström, som jobbar med både text och musik. Hennes föreställn­ing 'Hymn', som handlar om sorg, var väldigt stark och berörande. Det är spännande med performanc­e, det kan bli så himla bra och starkt när någon är så närvarande.”

- Vilken är den mest inspireran­de platsen i stan?

”Jag kommer att tänka på Stadsbibli­oteket. Där händer det så mycket, man kan glida förbi en föreläsnin­g, ett boksläpp eller en utställnin­g. Har man småbarn kan man hänga i barnavdeln­ingen. Eller så kan man bara slå sig ner och läsa lite i en bok eller en tidning och hitta lite ny inspiratio­n.”

 ?? Bild: AnnaCarin Isaksson ??
Bild: AnnaCarin Isaksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden