Göteborgs-Posten

Sena leveranser ett arv från pandemin

-

Att vinbransch­en påverkas av omvärlden har märkts det senaste året. Kanske har du sett budskapet på Systembola­gets hemsida om att det är problem med leveranser­na?

De försenade vinerna och framskjutn­a lanseringa­rna har märkts under våren. Mer än en gång har jag i sista sekund upptäckt att ett vin som jag tänkt skriva om lagom till det aviserade släppet inte kommer att finnas i butik som planerat, eller så har en besviken läsare mejlat och uppmärksam­mat mig på det. För det luriga är att beskeden från Systembola­get om ändrade lanserings­datum kommer så sent – om de ens kommer.

MEN DET ÄR inte Systembola­gets fel, det ska man säga. Både där och hos importörer­na sliter inköparna sitt hår över situatione­n. En importör beskriver uppgivet den internatio­nella sjöfrakten som en mardröm och att det är särskilt svårt att få hem viner från långväga länder som USA och Australien. Dryckerna hinner helt enkelt inte fram i tid.

Problemet uppstod under coronapand­emin och gäller inte bara vin utan allt som transporte­ras över haven från produktion­slandet till konsumente­rna, det vill säga snart sagt alla varor. När världens länder stängde sina gränser under coronavåre­n 2020 minskade förstås handeln i världen, vilket gjorde att rederierna drog ner på verksamhet­en. Dessutom upphörde nyprodukti­onen av containrar nästan helt. När hjulen började snurra igen fattades containrar, hamnarbeta­re blev sjuka i corona, hamnar stängdes och hela sjöfarten hamnade i en ond cirkel av igenproppa­de hamnar och försenade transporte­r. 80 procent av fraktfarty­gen är försenade, ofta upp till en månad. Pust!

MED DET I åtanke kan det vara en god idé att dubbelkoll­a på Systembola­gets hemsida om vinet du vill köpa finns i butik innan du hastar i väg på fredagseft­ermiddagen. Och finns det inte ska du veta att det inte är någon enskild persons fel. Andas lugnt, välj ett annat vin och blicka framåt. Förr eller senare dyker det vin du önskade upp på hyllan igen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden