Göteborgs-Posten

Veckans öl: Sex välsmakand­e och ljusa öl som passar gott till sommaren

Den varma årstiden är här! Och då väljer vi gärna ljusa öl med tämligen låg alkoholhal­t. Man vill ju kunna dricka några stycken. Därför har jag plockat fram några goda sommarnyhe­ter.

-

Grisette Blonde (13011)

23:90 kr, 33 cl, 5,5 %, St Feuillien, Belgien

7/10

Grisette? Jo, det är en krispig och somrig äldre stil med citrustone­r, en lättare släkting till gårdsölet saison. Medan den senare bryggdes för dem som jobbade med skördarna gjordes grisette till gruvarbeta­re, nära gränsen mellan Belgien och Frankrike. Här finns angenäma toner av skumbanan, hö, citron, vetebröd, aprikos, mandarin och örter. Sommarfräs­cht och snudd på ett högre betyg.

Sunscreen Session (10443)

22:90 kr, 33 cl, 4,5 %, Fjäderholm­arnas, Sverige

8/10

Liksom många andra började de som hemmabrygg­are. Men 2014 satsade Pelle Ågren och Andreas Willman på en bryggeripu­b på Fjäderholm­arna i Stockholm, och har sedan dess öppnat ytterligar­e en anläggning. Deras lätta och somriga ipa smakar av vaniljglas­s, ananas, passionsfr­ukt, sockerkaka och citron. Den håller en föredömlig session-styrka och är riktigt tilltaland­e för alkoholhal­ten.

Vendanges 2021 (37577)

34:90 kr, 33 cl, 6,3 %, Rådanäs, Sverige

8/10

I Mölnlycke brygger Rådanäs flera olika öl, varav några i ovanligare stilar som alt bier och steam beer. Före pandemin arrangerad­e de även en oktoberfes­t och var med på Öl-loppet. I dag har man ett tiotal anställda, ger bryggerivi­sningar med provsmakni­ng och kan erbjuda två padelbanor utomhus, vid Landvetter­sjön. Denna ale smakar av ananas, grapefrukt­skal, honung, lantbröd och örter.

Allagash White (13010)

25:90 kr, 35,5 cl, 5,2 %, Allagash, USA

7/10

Djärv start. När Rob Tod grundade Allagash 1995 hade han märkt att både tyska och brittiska ölstilar fanns att köpa i USA, men att det var värre med belgiska. Så han började i liten skala med just den här brygden, ett belgiskt veteöl, vilket då var en ovanlig stil i USA. Allagash White är lätt och uppfriskan­de med toner av skumbanan, koriander, apelsin och citron. Somrigt och gott.

Trade Route (37882)

58:60 kr, 37,5 cl, 5,6 %, Vilda, Sverige

8/10

Vilda bryggeri finns i Båstad. Där koncentrer­ar sig Olof Kasselstra­nd och Matthew Dono i huvudsak på saison och suröl och använder öppna jäskar. Trots att man kom i gång 2018 är detta min första bekantskap med Vilda. Och ölet är riktigt gott! Det är väldigt syrligt med inslag av citron, hö, stall, krusbär, ljust bröd och vitvinsvin­äger. Nytt är även deras öl On the Shoulders of Giants.

Mesa Guava (10508)

28:90 kr, 35,5 cl, 6,5 %, Ska, USA

8/10

Här i Sverige är Ska Brewing mest känt för sin välsmakand­e ipa Modus Hoperandi. Bryggeriet grundades 1995 och har ett varumärke som kretsar kring musikstile­n ska samt rude boy-kulturen. I Colorado gör man öl i många olika stilar och har även hoppat på hard seltzer-trenden. Denna ipa har inslag av mango, guava, citron, tallbarr, sockerkaka och honung. Kanske lite stark för ett sommaröl.

 ?? ?? ROBERT LAGERSTRÖM är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjand­ets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.
ROBERT LAGERSTRÖM är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjand­ets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden