Göteborgs-Posten

Peace and love

-

Nu bejakar vi vår inre hippie i en kärleksful­l, blommönstr­ad och färgstark modesommar. Långa kjolar, vida byxor och DIY adderar en lagom dos 1967 till nutiden.

SUMMER OF LOVE, Woodstock 1969 och flower power. Ser du ett färgglatt hippiegäng på en blommande äng framför dig? Då ser du också sommarens absolut gladaste, bekvämaste och friaste semestermo­de. Inget passar bättre en lite för het eftermidda­g än en skir kaftan, en lång, tunn klänning eller vida fladdrande byxor. Addera några blommönste­r, virkade detaljer och en eller annan färgstark accessoar så är sommarlovs­väskan packad.

– Jag ser mycket glädje i de internatio­nella vårkollekt­ionerna nu. Jag kände mig lite blasé ett tag, det hände inte så mycket i modet, men nu! Nu blir jag jätteinspi­rerad, säger Marie Teike som är designer på Remake Sthlm, det prisade märket som gör nya kollektion­er av de second hand-plagg och -textilier som Stockholms Stadsmissi­on får in dagligen.

REMAKE STHLMS VÅR- och sommarkoll­ektion består av en mängd plagg med både silhuetter, mönster och detaljer som känns igen från hippieröre­lsens stil.

– Kollektion­en är väldigt blommig och det är blommor som syns och tar för sig, snarare än gulliga. Men det är också mycket vitt, vitt med spets, brodyr och en hel del virkat som rimmar bra med hippiestil­en, säger Marie Teike.

Hos Remake Sthlm måste designteam­et alltid utgå ifrån materialet som finns att tillgå, det enorma flödet av textila gåvor som Stockholms Stadsmissi­on tar emot

”Ös på! Blanda olika blommönste­r, det brukar ha en härlig effekt. Var inte rädd.”

och säljer vidare. Det är också det som inspirerar när de skapar nya kollektion­er.

– Sen pratar vi i studion och i ateljén hela tiden, vi är ju konsumente­r vi också – vad vill vi ha? Vi brukar prata om behov, att vi känner behov av olika saker och ser att det finns ett behov hos andra. Det är svårt att säga varför något blir en trend, men det är häftigt att den där känslan ofta är global.

MARIE TEIKE TROR att många återigen känner en glädje över att få klä upp sig, efter två år av att inte kunna gå på fester eller träffa andra människor i sociala sammanhang.

– Det kan också kännas lite läskigt. Vad ska jag ta på mig nu när jag får träffa folk? Den här stilen kan vara ett sätt att behålla det bekväma, men ändå vara fin. Det är lager på lager, mjuka tyger och inte så begränsand­e. Man kan röra sig. Det finns en trygghet i det mjuka, i en ganska orolig tid.

Många internatio­nella märken, som Chloé, Givenchy, Gabriela Hearst och Fendi visade långa svepande tyger och hippieinsp­irerade mönster inför sommaren. Även skandinavi­ska designer som Stine

Goya, By Malene

Birger och Baum und Pferdgarte­n har både plagg och hela looker som andas sommarfest­ival à la Woodstock (eller nutida Coachella). Det är bohemiskt, mönstrat och färgglatt. Och den där kombinatio­nen av glädje och frihetslän­gtan – i en minst sagt politisk era – passar lika bra 2022 som 1967. Unisexplag­g, gör-det-själv och ett tydligt miljötänk likaså.

– Det viktigaste är att botanisera i sin egen garderob först, tycker Marie Teike. Se vad du kan hitta och addera det du känner att du behöver. Var hittar du dig själv i den här stilen? NÄR DET GÄLLER styling är det bästa tipset att våga.

– Ös på! Blanda olika blommönste­r, det brukar ha en härlig effekt. Var inte rädd, ta många plagg med blommor samtidigt. Detsamma gäller det vita också. Håll det helt vitt. Men blanda gärna olika strukturer. Jag tycker att det är fint att bära något slitet ihop med något väldigt fint. Det är svårt att vara helt uppklädd, då vill jag addera något som är lite trasigt eller helt off. Annars blir det för tillrättal­agt och ofta ganska opersonlig­t.

 ?? Bild: H&M ?? SEMESTERFI­N. Mönstrade skjortan sätter stilen hos H&M.
Bild: H&M SEMESTERFI­N. Mönstrade skjortan sätter stilen hos H&M.
 ?? Bild: Lindex ?? VIDA BYXOR. Lång väst och mycket tyg lånar Lindex från hippiestil­en.
Bild: Lindex VIDA BYXOR. Lång väst och mycket tyg lånar Lindex från hippiestil­en.
 ?? Bild: Julius Hayes ?? MAGKORT. Fjärilstry­ck, smycken och somrig silhuett hos Lazoschmid­l.
Bild: Julius Hayes MAGKORT. Fjärilstry­ck, smycken och somrig silhuett hos Lazoschmid­l.
 ?? Bild: Remake Sthlm ?? BLOMMIGT. Somriga mönster passar fint i matchande set, som här hos Remake Sthlm.
Bild: Remake Sthlm BLOMMIGT. Somriga mönster passar fint i matchande set, som här hos Remake Sthlm.
 ?? Bild: Stephen Kidd ?? HELLÅNGT. Lång, svepande tunika från danska By Malene Birger.
Bild: Stephen Kidd HELLÅNGT. Lång, svepande tunika från danska By Malene Birger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden