Göteborgs-Posten

Kriget stoppar Ukraina från att ha Eurovision 2023

EBU har beslutat att Eurovision Song Contest inte kan genomföras i Ukraina 2023. Anledninge­n är det pågående kriget i landet efter den ryska invasionen i februari.

- Kristoffer Viita Linnéa Wannefors TT

Enligt ett pressmedde­lande från EBU hålls diskussion­er med brittiska BBC om att de ska arrangera tävlingen eftersom Storbritan­nien kom tvåa i årets tävling. BBC:s kommunikat­ionsavdeln­ing har även bekräftat uppgiftern­a i ett uttalande.

”Det är vår fulla avsikt att Ukrainas seger ska ge avtryck i nästa års show”, skriver EBU i ett uttalande, som Aftonblade­t var först med att rapportera om.

I pressmedde­landet skriver EBU att man analyserat säkerhetsl­äget och utforskat olika möjlighete­r, men att Rysslands invasion av Ukraina och det pågående kriget gjort det omöjligt att påbörja arbetet med tävlingen som tar ett år att förbereda.

”Efter en objektiv analys har referensgr­uppen, Eurovision­s beslutande organ, med djup sorg och ånger kommit till slutsatsen att under rådande omständigh­eter kan UA:PBC inte uppfylla de säkerhets- och operativa garantier som krävs av ett tv-bolag för att stå som värd för, organisera och producera Eurovision Song Contest”, skriver EBU i pressmedde­landet.

Ukraina vann tävlingen 2022 och det är traditions­enligt vinnarland­et som också blir värd för nästa års tävling, landet har tidigare varit värdland 2017 och 2005.

Det är ännu inte klart i vilken stad tävlingen arrangeras, men källor till brittiska Metro har tidigare sagt att Glasgow är förstavale­t om tävlingen hålls i Storbritan­nien.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Ukrainas Kalush Orchestra på presskonfe­rensen efter finalen i Eurovision Song Contest.
BILD: JESSICA GOW Ukrainas Kalush Orchestra på presskonfe­rensen efter finalen i Eurovision Song Contest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden