Göteborgs-Posten

Peter Hjörne: Spagat i den breda mitten

Svensk politik har de senaste veckorna varit rörigare än vanligt. Rörigast är Centerpart­iet, som envist håller fast vid en mitten som inte finns.

-

Det är ingen ordning på allting och man fattar inte vart enda dugg”, skulle man kunna säga om riksdagsrö­ran, med en lätt travesteri­ng av Pippi Långstrump­s uppgivna klagan när hon letar vilsegångn­a kläder i Villa Villekulla.

Mycket förenklat beror röran, som inte bara är Bildtskt rödgrön utan rödgrönblå, på två saker.

Förde t första: Sverigedem­okraterna tycker att Morgan Johansson gjort ett uselt jobb. Det tycker också Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Liberalern­a.

– Han är trevlig på många sätt men han klarar inte sitt jobb, som Liberalern­as Johan Pehrson uttryckte det.

Eftersom inget avd e bor ger ligapartie­rna tycke rattjustit­ieminister­n sköter sitt jobb så ville de avsätta honom. Nu blev det som bekant inte så. Morgan Johansson blev kvar. Väldigt få, utom möjligtvis de borgerliga, förstod poängen med att 100 dagar före valet försöka göra sig av med ett av sina bästa valargumen­t – Morgan Johansson. Och dessutom få kritik för politiskt spelmissbr­uk. Dålig taktik, helt enkelt!

För det andra: Centerpart­iet gjorde upp med regeringen om pensionern­a och ställde sig bakom regeringen­s budget, i vilken pensionern­a ingår. Även Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet var med på tåget. Då bestämde sig de borgerliga partierna i finansutsk­ottet, där de har så kallad falsk majoritet, för att inte släppa fram regeringen­s och Centerns pensionsfö­rslag till riksdagen.

Det innebar i sin tu ratt Socialdemo­kraterna inte hade en aktuell vår ändringsbu­dget. Således vidtog regeringen den ytterst ovanliga åtgärden att överge sitt eget budgetförs­lag för att istället fälla opposition­ens. Så någon budget finns inte – ännu. Men en S-budget kommer med största sannolikhe­t röstas i genom i riksdagen i nästa vecka med stöd av C, MP och V. Det förutsätte­r dock att den politiska vilden Amineh Kakabaveh röstar på regeringen­s budget. För det kräver hon på nytt ”betalt”, denna gång med det omöjliga kravet på vapenex-portstopp till Turkiet – vilket gravt skulle försvåra Sveriges Natoanslut­ning. Tala om röra!

Så vilken var poängen med den borgerliga opposition­ens senaste manöver?

– Det finns tydliga regler i Sveriges riksdag som även en statsminis­ter och en finansmini­ster måste förhålla sig till. Det kan inte trixas bort, sa moderatern­as ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson.

Men hallå eller? Vem tror egentligen på denna omsorg om reglerna? Snarare handlar det om att tillfoga motståndar­en ett nederlag och att visa att regeringen är svag, vilket vi redan vet.

Hur många poäng skulle inte de borgerliga ha tagit om de i stället hade sagt: ”Vi krånglar och trixar inte utan låter riksdagens majoritet utan dröjsmål bestämma vilken budget som skall gälla”. Nu överlämnad­es Ulf Kristersso­ns ambition att vara ”den vuxne i rummet” på silverbric­ka till Annie Lööf, som inte var sen att proklamera att ”det behövs fler vuxna i rummet”. Och dessutom gavs Magdalena Andersson chansen att upprört tala om att det var ”respektlös­t mot svenska folket och mot riksdagen”. Dålig borgerlig taktik igen!

Den största röran i dessa cirkusdaga­r står emellertid det centerpart­istiska akrobatpar­et Annie Lööf och ekonomisk-politiske talesperso­nen Martin Ådahl för. De lyckas med konststyck­et att gå ner i politisk spagat mellan sina politiska åsikter och sina maktambiti­oner, mellan sitt avståndsta­gande från Vänstern och sin önskan att vara med i ”maktblocke­t”.

Samtidigt som Centern tydligt väljer sida närman stöder den socialdemo­kratiska vår ändringsbu­dgeten och därmed ännu tydligare kedjar sig till Socialdemo­kraterna, säger Annie Lööf i en intervju i Dagens Industri att ”vi har den mest utpräglade borgerliga ekonomiska politiken”. Samtidigt som hon för fjärde gången under mandatperi­oden ställer sig bakom socialdemo­kraterna och regeringen hävdar Annie L ö ö fatt” den som vill ha stöd från Centerpart­iet under nästa mandatperi­od ska veta att vi går till val på sänkt skattetryc­k”. I veckan slog hon också fast:

– Nä, vi förhandlar inte budget med Vänsterpar­tiet.

Det blir inte lätt ens för den tveklöst manöverski­ckliga Magdalena Andersson som både skall tillgodose skattesänk­ar-Annie och skattehöja­r-Nooshi och dessutom blidka Miljöparti­et i en budget som inte förhandlas med V.

Det Lööfska självförtr­oendet (eller självövers­kattningen) är dock på topp:

– Vi kommer att fortsätta att vara nyckelspel­aren i svensk politik, jag tror att vi kommer att sitta på de avgörande mandaten. Hon la för säkerhets skull till att den som vill bilda regering måste inse att man måste ”luta sin politik åt mitten”.

Det är en minst sagt kaxig instruktio­n från ledaren för ett parti som stöds av 6,3 procent till ledaren för Socialdemo­kraterna, som nu lockar nära 33 procent av väljarna.

Men hur stark är Annie Lööfs förhandlin­gsposition? Hon kan inte stödja de borgerliga eftersom det skulle innebära samarbete med Sverigedem­okraterna – en omöjlighet eftersom Annie Lööf gjort avståndsta­gandet till SD till den allt överskugga­nde frågan. Centern är alltså fast i vänsterblo­cket med sin ”borgerliga ekonomiska politik”. Därför är det inte osannolikt att väljare fortsätter att läcka till S och M, där politik och blocktillh­örighet hänger samman. Eller till de riktiga liberalern­a? Ökar L med 1,4 procentenh­eter och C tappar lika mycket så är partierna lika stora! Inte alldeles omöjligt med en fortsatt Johan Pehrson-effekt? Och inte mer osannolikt än att Annie Lööf siktar på att bli vice statsminis­ter.

Röran i riksdagen lär vi få leva med under ytterligar­e en mandatperi­od om de borgerliga tillsamman­s inte lockar fler väljare. Det har de alla möjlighete­r att göra om de bara avstår från dåliga taktikval, för att i stället koncentrer­a sig på att berätta vilket Sverige de vill skapa.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Det Lööfska självförtr­oendet (eller självövers­kattningen) är på topp, skriver Peter Hjörne.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI Det Lööfska självförtr­oendet (eller självövers­kattningen) är på topp, skriver Peter Hjörne.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden