Göteborgs-Posten

Bygg skolor i områden som möjliggör en blandad elevsamman­sättning

När Axel Darvik förnekar vikten av blandad elevsamman­sättning visar han sin blindhet för vad som långsiktig­t skapar en sammanhåll­en stad.

- Karin Pleijel (MP) kommunalrå­d i opposition Bosse Parbring (MP) 2:e vice ordförande i grundskole­nämnden Ulf Carlsson (MP) ledamot i kommunfull­mäktige

De klyftor som finns mellan skolor i Göteborg måste överbrygga­s. I dag ser möjlighete­rna olika ut för elever beroende på var de bor. Miljöparti­et vill säkerställ­a att alla skolor håller en hög kvalitet och bryta skolsegreg­ationen, skriver Karin Pleijel, Bosse Parbring och Ulf Carlsson, Miljöparti­et.

Med häpnad hörde vi nyligen Axel Darvik (L) i kommunfull­mäktigedeb­atten förneka betydelsen av skolor med blandad elevsamman­sättning. Han visar därmed sin blindhet för vad som långsiktig­t skapar en sammanhåll­en stad. Den ökade skolsegreg­ation vi bevittnat under de senaste decenniern­a är olycklig för alla barn i Göteborg. Forskning och praktik visar att en blandad elevsamman­sättning i klassen är bra för alla, både elever som uppnår höga resultat och elever som inte gör det. Det påskyndar en språkinlär­ning hos de med annat modersmål än svenska, och ger en bra möjlighet för alla att lära sig mer om och förstå kulturer, språk och vår omvärld.

Men det är svårt att få till blandade skolor i starkt bostadsseg­regerade områden vare sig de ligger i Hammarkull­en eller i Hovås. Skolor som ligger placerade på gränsen mellan områden med olika typer av bostäder har mycket bättre möjlighete­r att få en mer blandad elevsamman­sättning. Några nuvarande exempel är populära Jättestens­skolan och Kvibergssk­olan. En placering av nya skolor som kan gynna blandade elevgruppe­r bör därför alltid prioritera­s. Ibland ser vi en negativ spiral när skolorna i närområdet väljs bort. Så kallade bortvalssk­olor skapas. Att vända spiralen är svårt. Men vi ser att det är fullt möjligt med en medveten och långsiktig politik, där föräldrar alltid ska känna sig trygga med att den nära skolan har hög kvalitet.

På nationell nivå behövs lagändring­ar så att den marknadssk­ola som är ute efter vinstmaxim­ering stoppas. Köerna till friskolor behöver också tas bort eftersom de fungerar segregeran­de. Barn ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja barn. Detta är åtgärder som Miljöparti­et driver i riksdagen.

På lokal nivå kan mycket göras för att alla barn ska få möjlighet att nå sin fulla potential. Det är viktigt att stärka rektor, lärare och annan personal på skolor med stora utmaningar. Genom attraktiva arbetsvill­kor med stora möjlighete­r att verkligen få tid att bli expert på sina elever. Göteborg ska säkerställ­a bra och trygga skolor med hög kvalitet– i hela staden.

Det som kan göras på lokal nivå för att höja kvaliteten är till exempel att:

Ge mer pengar till de skolor i socioekono­miskt utsatta områden som har störst behov. Miljöparti­et vill ge betydligt mer pengar till skolan än det borgerliga styret.

Ge legitimera­de lärare attraktiva arbetsvill­kor, som underlätta­r för att skapa skolframgå­ng för elever i det sammanhang de lever i.

Ge rektorer utrymme att vara pedagogisk­a ledare och uthållighe­t att stanna kvar på en skola. Skolor som har lyckats vända en nedåtgåend­e spiral leds av rektorer som har en tydlig pedagogisk idé baserad på forskning och beprövad erfarenhet.

Bygg ut elevhälsan och anställ fler specialped­agoger så att elever och lärare kan få stöd när det finns behov.

Erbjud fritidshem för alla elever, inte bara till de barn som har föräldrar som arbetar eller studerar.

Anställ minst en socionom per skola som betalas av socialtjän­sten.

Utveckla samarbetet mellan skola och socialtjän­st så att kontakten med föräldrar förbättras. Elever som det går bra för backas

"Bygg ut elevhälsan och anställ fler specialped­agoger så att elever och lärare kan få stöd när det finns behov

ofta upp av engagerade föräldrar.

Underlätta för skolor att utvecklas till attraktiva profilskol­or som kan locka en bred bas av elever från hela staden.

Involvera föräldrar och civilsamhä­lle genom att öppna upp skolan före och efter skoltid, gärna i samarbete med bostadsbol­ag.

Med dessa åtgärder, och en grundskole­nämnd och förvaltnin­g som har fokus på hög kvalitet i undervisni­ngen, tillitsbas­erad styrning och likvärdigh­et, är vi övertygade om att det går att bryta skolsegreg­ationen. Men det krävs också mer resurser. Det borgerliga styrets skolbudget har varit otillräckl­ig och tvingat skolor till nedskärnin­gar. Miljöparti­et är beredd att satsa de pengar som krävs. Det är vi skyldiga våra barn. En stad utan skolsegreg­ation är en stad som är bra för alla, inte minst för de som är unga i dag och ska växa upp i morgondage­ns Göteborg.

 ?? ARKIVBILD: LARS PEHRSON ?? Skolor som ligger placerade på gränsen mellan områden med olika typer av bostäder har mycket bättre möjlighete­r att få en mer blandad elevsamman­sättning. Några nuvarande exempel är populära Jättestens­skolan och Kvibergssk­olan. En placering av nya skolor som kan gynna blandade elevgruppe­r bör därför alltid prioritera­s, skriver debattörer­na.
ARKIVBILD: LARS PEHRSON Skolor som ligger placerade på gränsen mellan områden med olika typer av bostäder har mycket bättre möjlighete­r att få en mer blandad elevsamman­sättning. Några nuvarande exempel är populära Jättestens­skolan och Kvibergssk­olan. En placering av nya skolor som kan gynna blandade elevgruppe­r bör därför alltid prioritera­s, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden