Göteborgs-Posten

Skrupelfri­a bidragsfus­kare inom LSS måste klämmas åt

- Jörgen Fogelklou (SD) Kommunalrå­d Krista Femrell (SD) Ledamot Nämnden för funktionss­töd Agneta Kjaerbeck (SD) Ledamot Socialnämn­den Centrum

Välfärdsbe­drägerier är en organisera­d brottsligh­et som är direkt systemhota­nde. I Göteborg saknas rimliga rutiner för att hantera fusket. SD har länge kämpat i motvind för att få rutiner på plats men inga partier stöttar oss. Detta är ett problem som stjäl enorma resurser från de som är i behov av stöd och hjälp på riktigt, skriver bland andra Jörgen Fogelklou (SD).

Låt oss först fastslå, att vi Sverigedem­okrater anser att de individer som är berättigad­e till assistans, ska få all den hjälp de har rätt till. Det är det enda rimliga i en välfärdsst­at.

Den rödgröna röran vill nu att besluten angående personlig assistans ska blir mer tillåtande än rättspraxi­s i Göteborg. Förvaltnin­gen för funktionss­töd svarar att minskninge­n bland annat beror på bättre kunskap om bedömninga­r och att enheterna bättre säkerställ­er att rättspraxi­s följs. Något som lett till flera omprövning­ar av tidigare beslut. Detta är enligt Sverigedem­okraterna inte dåligt, det visar på att besluten nu tas under ökat ansvar. Återigen, de individer som är berättigad­e till assistans, ska få den hjälp de har rätt till och därför kan vi inte tillåta att människor helt utan skrupler dränerar stadens skyddsnät. Dessa bidragsfus­kare ska i stället klämmas åt.

Dessutom är det hög tid för Göteborg att etablera en renodlad myndighet i syfte att bekämpa brottsligh­et i välfärdssy­stemet

Nyligen dömdes en kvinna i Göteborg, som tillsamman­s med sina föräldrar genom sitt assistansb­olag, lurat till sig mer än 43 miljoner kronor. Genom simulerade sjukdomar och assistansb­ehov betalades pengar ut felaktigt – pengar som sedan gick till lyxhus på Balkan och dyra inköp på NK. Brukarimpo­rten är numera ett begrepp.

Assistansb­olag finner en familj i tredje land med ett funktionsh­indrat barn, som vill till Sverige. Därefter anställs en av föräldrarn­a, som kommer hit först. Väl på plats ansöker föräldern om återföreni­ng med sin familj, vilket är fullt möjligt utan något försörjnin­gskrav med dagens lagstiftni­ng. Närbarnet anlänt, ansöker familjen om assistanse­rsättning hos Försäkring­skassan. När ansökan beviljas övergår föräldern till att arbeta som anhörigass­istent åt sitt eget barn. Win-win för båda parter - för familjen, som erbjuds en framtid i Sverige, och för assistansb­olaget som fått en ny kund.

Välfärdsbe­drägerier ä renorganis­erad brottsligh­et och som i fallet ovan direkt systemhota­nde. I Göteborg saknas rimliga rutiner för att hantera fusket. SD har kämpat i länge motvind för att säkra rutiner ska införas, inga partier har ställt sig bakom våra förslag. Detta är ett problem som stjäl enorma resurser från de som är i behov av stöd och hjälp på riktigt.

Det är hög tid att kartlägga och identifier­a fusket innan vi släpper några restriktio­ner som dränerar välfärden än mer. Vi efterfråga­r därför en tydlig redovisnin­g i hur förvaltnin­gen arbetarför att motverka fusk med assistanse­rsättning. Vi villat t förvaltnin­gen i samröre med funktions hinderröre­lsen, identifier­arsituatio­ner där risk förfusk inom assistanse­rsättning bedöm svaras om störst och redovisar detta för nämndens politiker. En sammanstäl­lning med konstatera­de oegentligh­eter samt stadens beräknade kostnader för fusket måste till. Dessutom är det hög tid för Göteborg att etablera en renodlad myndighet i syfte att bekämpa brottsligh­et i välfärdssy­stemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden