Göteborgs-Posten

Spanare slog till i Lunden – hittade knark och vapen

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Polisens spanare lade märke till en man med balaklava på en scooter i Lunden. Han stoppades för en kontroll – som ledde till fynd av både knark, knivar, knogjärn och ett skjutvapen. En del av drogerna förvarade han hos sin ovetande exflickvän. – Jag köper stora partier för att få bättre pris, sa mannen i förhör.

Mannen träffade sin tidigare flickvän när han satt frihetsber­övad. När han avtjänat sitt straff flyttade han in i hennes bostad i Lunden.

– Men vi har gjort slut då jag känner att vi inte delar samma framtidspl­aner, berättade hon för polisen och sa att hon ändå lät honom att bo kvar eftersom han är bostadsoch arbetslös.

En dag i mars såg polisens spanare mannen köra runt på en elscooter i Lunden, klädd i mössa och balaklava.

– Jag tog en scootersvä­ng. Det var fint väder så jag åkte runt planlöst. Jag har mycket att tänka på nu när jag och tjejen har gjort slut, sa han senare i förhör.

När han ställt scootern i ett cykelförrå­d och gick mot lägenheten stoppade polisen honom.

I byxlinning­en hade mannen en stor kniv utan slida, i bakfickan låg en fällkniv samt ett knogjärn och i en påse som han hade instoppat under jackan fanns amfetamin.

En av poliserna noterade att han hade händerna knutna under transporte­n till polishuset. Väl där visade det sig att han hade en mindre mängd narkotika även i handen.

Under en husrannsak­an i lägenheten hittades ännu mer amfetamin, men också narkotikak­lassade tabletter.

Totalt rörde det sig om 600 tabletter alprazolam och över 600 gram amfetamin.

Medan exflickvän­nen sa sig ha varit helt ovetande om narkotikan i lägenheten tog mannen på sig skulden.

Mängden amfetamin förvånade honom dock. Han påstår att han beställt omkring 400 gram.

– Vi båda var stressade, sa han om mötet med säljaren.

Och fortsatte.

– Jag fick en väska med fem påsar. Jag hade ingen aning om att påsarna innehöll så mycket. Säljaren måste ha gjort fel. Förhörsled­aren: Men du fick nästan 200 gram mer?

– Ja, det är konstigt, det är det. Mannen säger sig ha haft planen att bruka allt själv:

– Jag köper stora partier för att få bättre pris. Sedan delar jag upp det i små doser som jag lägger i redlinepås­ar så jag kan ha med mig det när jag är på stan. Jag tar tre-fyra gram om dagen du vet.

När polisen sökte igenom cykelförrå­det gjordes ytterligar­e ett fynd. I ett ventilatio­nshål precis över mannens scooter upptäcktes ett vapen, en modifierad tårgaspist­ol.

– Det är många som har tillgång till cykelförrå­det, försvarade sig 34-åringen.

Dock fanns hans dna på pistolkolv­en.

– Det blev lite tumult när jag greps av polisen, sa han och påstod att den polisman som hittade vapnet även var med under tumultet och att han då måste ha nuddat honom varpå dna:t avsatts på pistolen.

Tingsrätte­n tror inte på detta. Med hänsyn till bland annat vapnets placering och dna:t anses det bevisat att 34-åringen lagt vapnet i ventilen.

Rörande narkotikan kommer domstolen fram till att han måste ha haft det i överlåtnin­gssyfte.

Mannen fälls nu för grovt narkotikab­rott, grovt vapenbrott och brott mot knivlagen. Fängelse i tre år blir straffet för den brottsligh­eten.

Mannen förekommer sedan tidigare under 32 avsnitt i belastning­sregistret. Han har bland annat avtjänat straff för rån och bedrägerie­r.

 ?? BILD: POLISEN ?? Polisen hittade pistolen i ett cykelförrå­d. Det låg i en ventil precis över mannens elscooter. På köksbordet i lägenheten låg också en väska med bland annat amfetamin.
BILD: POLISEN Polisen hittade pistolen i ett cykelförrå­d. Det låg i en ventil precis över mannens elscooter. På köksbordet i lägenheten låg också en väska med bland annat amfetamin.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden