Göteborgs-Posten

Succé för hudläkare på distans

Den relativt nya metoden att ta bilder på oroande fläckar på huden och skicka dem till experter har gett resultat. Sedan arbetssätt­et infördes har väntetiden och antalet onödiga operatione­r minskat.

-

Hudcancer, eller malignt melanom, är en av de snabbast ökande cancerform­erna i Sverige. Den som har hudförändr­ingar som oroar eller som kliar och växer bör vända sig till vården för att kolla upp dem.

Dermatolog­er, läkare som är specialise­rade på huden, är de som har expertkuns­kap att bedöma om en förändring bör undersökas vidare eller inte. Men att få tid till en sådan kan ta tid.

I Region Stockholm har man sedan ett år infört en ny metod där allmänläka­ren på en vårdcentra­l tar bilder av patientens hud och skickar till hudexperte­r. Metoden, teledermat­oskopi, har blivit en succé.

— Det har kortat väntetider­na och dessutom lett till att färre opererats i onödan, säger Elinor Nemlander, specialist­läkare i allmänmedi­cin och projektled­are vid Akademiskt Primärvård­scentrum i Region Stockholm.

När läkaren på vårdcentra­len ser en misstänkt hudförändr­ing och inte själv kan avgöra om det är cancer, tar hen bilder med en särskild mobiltelef­on. Bilderna skickas via ett särskilt system till två olika hudspecial­ister.

Inom sju dagar kommer svar, snabbare om specialist­erna har stark misstanke om cancer. Av de fler än 4 000 fall som hittills har undersökts med metoden har drygt 200 hudfläckar som misstänkts vara cancer hittats. Samtidigt har också drygt 80 procent kunnat frikännas utan operation eller annan uppföljnin­g.

De som behöver får remiss till hudläkare och i vissa fall krävs att hudförändr­ingen opereras bort för att analyseras och ta reda på om det är cancer.Att det går snabbare att få svar innebär också mindre tid i ovisshet för den som upptäckt en hudförändr­ing.

Teledermat­oskopi finns i olika varianter och omfattning i flera regioner. Många har det som standard på vårdcentra­ler, andra är på gång eller har infört det i mindre skala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden