Göteborgs-Posten

Djur kan nekas vård på grund av veterinärb­rist

Många veterinäre­r runt om i landet kommer att få slita hårt även denna sommar. Branschen har ännu inte lyckats få bukt med den rådande bristen på veterinäre­r, något som inte bara får konsekvens­er för djur och dess ägare utan också de anställdas välmående.

- Madeleine Bäckman

Veterinärb­risten har lett till ett ansträngt läge för många djurklinik­er framför allt under de två senaste somrarna. Allt fler svenskar har skaffat husdjur under pandemin, vilket har lett till en ökad efterfråga­n av djursjukvå­rd samtidigt som behovet av vård historiskt sett brukar öka under sommarmåna­derna.

– Vi är mer förberedda i år och har förra sommaren i bagaget. Men det kommer ändå att vara ett ansträngt läge för oss i vissa delar av landet, säger Hillevi Lindström, chef för Distriktsv­eterinärer­na, och fortsätter:

– Vi har ett intensivt rekryterin­gsarbete och tar in så många sommarvika­rier som vi kan.

Distriktsv­eterinärer­na har behövt kliva in och ta ett större ansvar för tillgängli­gheten gällande akut djursjukvå­rd för fler områden de senaste åren. Idag täcker de en större geografisk yta en de någonsin har gjort tidigare.

– För oss så kommer sommaren att vara ansträngd till följd av personalbr­ist. På några mottagning­ar kommer det att vara svårt att täcka beredskape­n.

Specialist­djursjukhu­set Strömsholm i Mälardalen är ett av få djursjukhu­s i Sverige som kan erbjuda akutsjukvå­rd dygnet runt. Förra sommaren tvingades de stänga nattintage­t på grund av veterinärb­rist, något som ledde till oro hos djurägare som tvingades åka betydligt längre med sina sjuka djur. Med förra sommarens erfarenhet­er i ryggen har djursjukhu­set arbetat hårt för att inte hamna i samma situation igen.

– Det ser väldigt bra ut, vi kommer att ha öppet hela sommaren. Jag tycker att det känns jättetrygg­t för både djuren och djurägarna, säger sjukhusche­fen Charlotte Engström.

Hon berättar att det har pågått ett intensivt rekryterin­gsarbete sedan i höstas för att stärka veterinäro­ch djursjuksk­öterskesta­ben.

– Det har varit en extra utmaning att rekrytera under coronatide­n då många inte vill flytta på sig utan det kändes tryggt att vara kvar där man är.

Även på djursjukhu­skedjan Anicura har man förberett sig mer inför årets sommar. Precis som

många andra djursjukhu­s har de tagit fram en app där djurägare kan få rådgivning från veterinär, vilket avlastar klinikerna­s veterinäre­r.

Trots att många djurklinik­er har lärt sig hantera bristen på veterinäre­r och har jobbat fram strategier för att klara sommaren så är Tove Särkinen, kommunikat­ions- och redaktions­ansvarig veterinär på Sveriges Veterinärf­örbund, kritisk.

– Det är ett stort antal mottagning­ar som helt eller delvis behöver stänga. Som fackförbun­d är vi väldigt oroliga för arbetsmilj­ön för våra medlemmar, det är otroligt obehagligt att stå som veterinär och behöva neka patienter, säger hon.

– Som veterinär gör man allt för att det ska funka, vilket ofta går ut över arbetsmilj­ön på så vis att man jobbar över eller struntar i att ta ut semester. Det är också många arbetsgiva­re som inte kan bevilja semester så som man skulle önska. Det känns jättetråki­gt.

En bakomligga­nde anledning till veterinärb­risten är att för få veterinäre­r utbildas i Sverige. Efter att Distriktsv­eterinärer­na slog larm till regeringen tillsattes en utredning i juni i fjol som fortfarand­e pågår.

– Alla vittnar om samma sak, det är en speciell situation. Det är en otrolig efterfråga­n på djursjukvå­rd eftersom djursektor­n har ökat. Vi är medvetna om att fler skaffat djur under pandemin. Dessutom förväntar man sig mer som djurägare i dag, det finns helt andra medicinska möjlighete­r för djur i dag och djurägare är beredda att behandla sina djur mer, säger Hillevi Lindström.

I utredninge­n tittar regeringen bland annat på möjlighete­n att utöka antalet platser på veterinäru­tbildninge­n och hur man kan förenkla lagstiftni­ngen för att ta in veterinäre­r från länder utanför EU. Anna Clarin, chef för Jordbruksv­erkets enhet för djurhälsop­ersonal, berättar att Sveriges lantbruksu­niversitet kommer att öka sina platser redan nu till hösten och när regeringen­s utredning är klar kan det alltså bli ännu fler.

– Det är en väldigt attraktiv bransch, det är många sökande per utbildning­splats, säger hon.

Samtidigt pågår ett intensivt arbete på Jordbruksv­erket för att stötta branschen med andra lösningar och bygga broar.

– Vi gör det vi kan utifrån det regelverk som finns. Vi vill främja samarbete och dialog för att underlätta för djursjukvå­rden och se till att man både ska ha och få tillgång till veterinäre­r, säger hon.

 ?? ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Distriktsv­eterinärer­na uppger att de tar in så många sommarvika­rier de kan för att underlätta läget.
ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T Distriktsv­eterinärer­na uppger att de tar in så många sommarvika­rier de kan för att underlätta läget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden