Göteborgs-Posten

Haavisto om riksdagska­oset: ”Vad händer om de förlorar?”

Röster har höjts för att Finland inte ska binda sig till Sverige i Natomedlem­skapet. Men det finns starkt stöd för att gå hand i hand med Sverige även när Turkiet försöker bromsa medlemskap­sansökan, enligt Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto.

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Det har varit ett händelseri­kt år för Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto, Gröna partiet. Så sent som 2018 beslutade partiet att ett Natomedlem­skap inte var aktuellt, men allt ställdes på ända när Vladimir Putin inledde den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari i år.

Folkopinio­nen kring Nato svängde på ett sätt som saknar motstycke. Finland beredde snabbt frågan om Natomedlem­skap och när Finlands parlament slutligen röstade var samtliga 20 grönpartis­ter i parlamente­t för ett medlemskap.

– Det har varit en vår av överraskni­ngar, säger Haavisto när han tar emot en grupp svenska journalist­er på utrikesdep­artementet i Helsingfor­s.

Sverige följde efter och länderna bestämde sig för att gå ”hand i hand” mot ett Natomedlem­skap.

Men då kom nästa överraskni­ng, när Turkiet bromsade processen med anklagelse­r om att Sverige och Finland inte var tillräckli­gt hårda mot den terrorstäm­plade kurdiska organisati­onen PKK.

– Det var en överraskni­ng för att våra kontakter med Turkiet indikerade något annat, säger Pekka Haavisto. Jag hade besökt Turkiet ett par gånger och talat med utrikesmin­istern. Vi kunde inte förutse att det skulle bli sådana här problem.

Turkiets starkaste invändning­ar riktades dock inte mot Finland, utan mot Sverige. När den politiska vilden Amineh Kakabaveh fick avgörande inflytande i riksdagens omröstning­ar togs det upp i turkiska medier som ett exempel på kurdiskt inflytande. Vid Sverigedem­okraternas misstroend­eförklarin­g mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S), med bara ett par månader kvar till valet, fick Kakabaveh återigen en avgörande roll. Vad var din reaktion på misstroend­eomröstnin­gen? Och vad tycker du om hur den situatione­n hanterades i ett så kritiskt skede i Natoproces­sen?

– Jag vill inte beröra Sveriges parlamenta­riska liv alltför mycket, eftersom jag vet att det är en minoritets­regering, och det är annorlunda mot vår fempartire­gering där du förhandlar inom regeringen. I Sverige måste man förhandla med opposition­en, det är lite annorlunda. Men självklart började jag tänka att ”så nära valet, vad kommer hända då och vilka möjlighete­r kommer regeringen ha att implemente­ra stegen mot Nato om de förlorar?” Hur mycket tror du att det här hindrar, eller försenar, processen?

– Vi låter självklart Sverige självt kommentera saker som rör dem. Men på ett generellt plan har vi såklart påmint Turkiet om att vi har demokratis­ka processer. Du kan inte välja vem du har att göra med, du har ett parlament som valts av väljarna och vi respektera­r demokratin­s principer.

Den finske utrikesmin­istern är kritisk mot att enskilda länder sätter upp ”egna regler” för nya Natomedlem­mar.

– Det måste finnas en samling regler kring hur man blir medlem i Nato. Om det uppstår en situation där varje enskilt land börjar sätta upp regler för de nya kandidater­na, då har du ingen öppen dörr-policy längre. Vi vill höra vad som krävs från Bryssel, som en gemensam åsikt från Nato-länderna. Det måste finnas disciplin i de här processern­a, annars blir det kaotiskt. Det har varit vårt budskap, säger han.

I mitten av veckan höjdes finska röster för att Finland inte borde binda sig till Sverige i Natofrågan. Bland dem märktes särskilt ordförande­n i utrikesuts­kottet, Sannfinlän­darnas Jussi Halla-Aho. Enligt Haavisto finns det dock en stor uppslutnin­g bakom att fortsätta resan med Sverige vid sin sida.

– Idag (fredag) var jag i utrikesuts­kottet och förklarade förseninga­rna med Turkiet. Spontant tog ledamot efter ledamot upp att vi måste gå hand i hand med Sverige, att vi inte ska tillåta någon utifrån

"Jag måste säga att känslan som skapats under våren, den här samhörighe­ten med Sverige i säkerhetsf­rågor, är unik här i Finland. Pekka Haavisto

att splittra oss i den här processen. Jag måste säga att känslan som skapats under våren, den här samhörighe­ten med Sverige i säkerhetsf­rågor, är unik här i Finland. Folk känner att vi har samma intressen och ska hålla ihop.

Finland delar en

lång gräns med Ryssland – över 1 300 kilometer. Att behålla stabilitet­en, lugnet och en hanterbar relation med Ryssland har varit en nyckel för Finland i förhålland­et till den stora grannen i öst. Med invasionen förändrade­s, enligt Pekka Haavisto, fyra saker:

• Den europeiska säkerhetso­rdningen kollapsade. Plötsligt befann sig Finland i en situation där dess grannland hade attackerat Ukraina och försökt byta ut regeringen med militärt våld.

• Ryssland hade blivit mer oberäkneli­gt och visat sig villigt att ta större risker än tidigare.

• Det började talas om användning av okonventio­nella vapen, som kärnvapen och kemiska vapen, på ett sätt som man ”inte sett sedan Kubakrisen”, enligt Haavisto.

• Kränkninga­rna av Genèvekonv­entionen skedde i en större skala. Haavisto menar att kränkninga­r av mänskliga rättighete­r sker i alla konflikter, men inte i den magnitud som man sett i exempelvis Butja och i våldet mot kvinnor.

– Vi lever tyvärr bredvid ett mycket mer oberäkneli­gt land än tidigare, säger Pekka Haavisto.

Hur ser du på framtiden för relationen med Ryssland om Finland går med i Nato?

– Jag har hela tiden sagt att vi tittar hundra år bakåt och hundra år framåt. När vi tittar bakåt ser vi att det går upp och ner. Ibland är Ryssland mer demokratis­kt, mer västinrikt­at, som under Gorbatjovo­ch Jeltsin-tiden. Ibland blir det mer auktoritär­t och mer stängt. Den bästa gissningen är att vi kommer se samma rörelser de kommande hundra åren. Under alla omständigh­eter måste vi ha en fredlig gräns, vilken regering som än finns i Ryssland. Vi tycker att det är vår uppgift att se till att det inte förändras om vi blir medlemmar i Nato.

Den finske utrikesmin­istern hoppas att det en dag kan underteckn­as ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina. Till dess ger man sitt stöd till Ukraina så att landet ska kunna förhandla från en så stark position som möjligt. När det till slut blir fred ser han ett antal områden där man kan återuppta samarbetet med Ryssland.

– Miljö- och klimatfråg­orna finns såklart där fortfarand­e, Östersjön finns fortfarand­e där, problemen i Arktis, kärnavfall­sfrågan finns kvar och så vidare. Detta är frågor där vi någon dag har ett normalt och strukturer­at samarbete med Ryssland. Men just nu är det inte möjligt.

 ?? ARKIVBILD: OLIVIER MATTHYS ?? Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde under en presskonfe­rens med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g. Haavisto och Linde har haft nära kontakt under processen som ledde fram till det historiska beslutet att ansöka om Natomedlem­skap.
ARKIVBILD: OLIVIER MATTHYS Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde under en presskonfe­rens med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g. Haavisto och Linde har haft nära kontakt under processen som ledde fram till det historiska beslutet att ansöka om Natomedlem­skap.
 ?? BILD: ANDREAS GRANATH ?? Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto säger att det finns starkt stöd för att hålla ihop med Sverige i Natofrågan. ”Känslan som skapats under våren är unik”, berättar han under ett möte på utrikesdep­artementet i Helsingfor­s.
BILD: ANDREAS GRANATH Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto säger att det finns starkt stöd för att hålla ihop med Sverige i Natofrågan. ”Känslan som skapats under våren är unik”, berättar han under ett möte på utrikesdep­artementet i Helsingfor­s.
 ?? BILD: KARL MELANDER ?? Under den gångna veckan har både Finlands och Sveriges försvar deltagit i Nato-övningen Baltops, Baltic Operation 2022.
BILD: KARL MELANDER Under den gångna veckan har både Finlands och Sveriges försvar deltagit i Nato-övningen Baltops, Baltic Operation 2022.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden