Göteborgs-Posten

EU-oro för spridning av vapen från Ukraina

Vapen från krigen i forna Jugoslavie­n har länge varit ett polisprobl­em i EU. Nu varnas för liknande konsekvens­er efter Rysslands krig i Ukraina.

- Wiktor Nummelin

Efter krigen i Jugoslavie­n på 1990-talet har allehanda vapen därifrån flitigt dykt upp i utredninga­r om våld och brottsligh­et över hela Europa. Redan nu funderar därför EU-länderna på hur en liknande utveckling ska undvikas kring Ukraina.

Genom att vara redo, är ett av svaren.

– Vi förbereder oss för olika sätt att kontroller­a och samla in vapen och även vara beredda att stödja ukrainska myndighete­r i det arbetet, säger integratio­ns- och migrations­minister Anders Ygeman (S), som nyligen diskuterad­e frågan när EU-ländernas justitie- och inrikesmin­istrar möttes i Luxemburg.

Än så länge behövs de flesta vapnen i Ukraina. Informatio­nsutbyte har dock redan dragits igång för att vara redo längre fram.

– Det är väldigt många vapen som har distribuer­ats till medborgare i Ukraina och vi vill ju till varje pris förhindra att de kommer till brottsling­ar i andra europeiska länder, säger Ygeman.

För de krigsbrott som inträffat i Ukraina kommer Migrations­verket aktivt att informera flyktingar om att de gärna får berätta om vad de har upplevt, för att bistå i utredninga­r.

– Man vet ju aldrig på förhand vilken informatio­n som kan vara avgörande för fällande domar, men det faktum att vi redan börjar samla in den här informatio­nen ökar naturligtv­is möjlighete­n att ställa ansvariga till svars, säger Ygeman.

Migrations­verket har nyligen skrivit ner prognosen för hur många ukrainare som väntas till Sverige i år, från 76 000 till cirka 55 000. Samtidigt börjar också ett visst återvändan­de att ta fart.

– Migrations­verkets prognos är att under året kommer 5 000 människor från Ukraina att ha lämnat Sverige, säger Ygeman.

 ?? ?? Ukrainska soldater vid en kontroll nära Charkiv i östra Ukraina.
ARKIVBILD: EVGENIY MALOLETKA
Ukrainska soldater vid en kontroll nära Charkiv i östra Ukraina. ARKIVBILD: EVGENIY MALOLETKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden