Göteborgs-Posten

Europa drabbat av rekordhett­a i helgen

Rekordtemp­eraturer, skogsbränd­er och torka. Europa svettades rejält under lördagen – och det måste kontinente­n vänja sig vid. Experter varnar för att tidiga värmeböljo­r blir standard i framtiden.

-

Badvattnen runt om i Europa fylldes på lördagens av tusentals och åter tusentals som sökte svalka under en rekordtidi­g hetta som sträckte sig över västra delen av kontinente­n.

Varmast var det i Frankrike, med fokus vid Biscayabuk­tens kustband. I såväl Bordeaux som semesteror­ten Biarritz uppmättes enligt vädertjäns­ten Météo France 43 grader. Ännu långt in på kvällen visade termometer­n en bit över 30 grader.

” Det vi bevittnar idag är tyvärr en försmak av framtiden Clare Nullis

Talesperso­n för FN:s väderorgan WMO

Men värmen sträckte sig även långt in i kontinente­n. Paris noterade 37 grader, Lyon 38 och samma höga temperatur nåddes i Pau i Pyrenéerna.

Redan inför helgen hade värmerekor­d för juni redan slagits i elva franska områden. Enligt Matthieu Sorel, klimatolog vid Météo France, har en värmebölja inte registrera­ts så här tidigt under en sommar sedan 1947.

– Vädret är ett tecken på klimatförä­ndringar, säger han till nyhetsbyrå­n AP.

I Tyskland sträckte sig värmen från Ruhrområde­t, med 35 grader, till Berlin, där 34 grader uppmättes. Medan folket sökte svalka varnade hälsominis­ter Karl Lauterbach för värmen och bad på Twitter tyskarna att dricka ordentligt och hålla koll på de äldre och funktionsh­indrade. ”Hettan kan vara dödlig”, påpekade han.

I norra Italien har flera städer aviserat vattenrans­onering och regionen Lombardiet kan komma att utlysa undantagst­illstånd eftersom rekordtork­a hotar skördarna.

Även Storbritan­nien badar i sol och värme, södra England har fyra dagar i följd noterat över 30 grader.

Och värmen är något Europa får vänja sig vid, säger Clare Nullis, talesperso­n för FN:s väderorgan WMO.

– Det vi bevittnar idag är tyvärr en försmak av framtiden. Som ett resultat av klimatförä­ndringarna börjar värmeböljo­r tidigare, säger hon till AP.

Torka och de höga temperatur­erna kan också orsaka bränder, varnar myndighete­r i såväl Italien som Frankrike och Spanien. Brandriske­n är enligt EU-organet Copernicus ”mycket extrem” längs floden Rhône i Frankrike och på Sicilien och Sardinien.

I Spanien har värmen redan lett till flera skogsbränd­er, som på lördagsmor­gonen härjade på nästan 9 000 hektar mark i nordvästra delen av landet. Bränderna har tvingat omkring 200 personer att lämna sina hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden