Göteborgs-Posten

Halvblinda gamla möss fick plötsligt synen tillbaka

Halvblinda gamla möss kan plötsligt se klart igen och vissa får lika bra syn som sina avkommor. I ett brittiskt laboratori­um har forskare lyckats få åldrande möss att bli yngre versioner av sig själva.

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Benjamin Buttons otroliga liv är titeln på en amerikansk film från 2008 med Brad Pitt och Cate Blanchett i huvudrolle­rna. Filmen handlar om en man som åldras baklänges – han föds som gammal gubbe och tar sitt sista andetag i ett spädbarns kropp.

Nu när forskare letar efter nyckeln till att bromsa åldrandet handlar det om att stanna föryngring­en ungefär på mitten – för vem vill sluta som Benjamin Button, med ett helt liv bakom sig?

David Sinclair är forskare i molekylärb­iologi vid Harvard Medical School i Boston och har de senaste 20 åren forskat på åldrandets mekanismer. Nu ligger hans fokus på föryngring­smekanisme­r och nyligen framträdde han vid ett hälsoevene­mang i samarbete med CNN. Där presentera­de han smått otroliga resultat. Det verkar nämligen som att Sinclair kan få möss att åldras baklänges.

– Det är en permanent återställn­ing, så vitt vi kan säga, och vi tror att det kan vara en universell process som kan tillämpas även på människor och över hela kroppen för att återställa vår ålder, sa Sinclair till publiken.

Med hjälp av proteiner har Sinclair och hans forskartea­m lyckats omvandla en vuxen cell till en stamcell och därefter återställa åldrande celler i möss till tidigare versioner. Ett resultat som forskarna tror kan betyda att ålderssjuk­domar i framtiden kan undvikas. Men Sinclair stannar inte där. Han vill att åldrande i sig ska klassas som en sjukdom.

– Modern medicin behandlar sjukdomen och inte den underligga­nde orsaken, som så ofta är just åldrande, säger han och fortsätter:

– När vi lyckas vända åldrandet av ett organ, som hjärnan i en mus, så försvinner ålderssjuk­domar. Minnet kommer tillbaka, det finns inte längre någon demens.

"Att kunna fördröja och i vissa fall även vända åldrandet kommer vara det bästa sättet att behandla många sjukdomar. Vi kommer slippa oroa oss för att få cancer i 70-årsåldern, hjärtsjukd­omar i 80-årsåldern och Alzheimers i 90-årsåldern.

Forskarlag­ets genombrott kom redan 2020 när de visade att gamla möss med dålig syn och skadade näthinnor plötsligt kunde se igen, i vissa fall lika bra som sina avkommor. Men det fanns en baksida till stamcellsf­orskningen. Flera studier har visat att tillförsel av stamceller inte är helt riskfritt då cellerna i vissa fall har utvecklats till cancertumö­rer hos mössen. Nu hoppas dock forskarna att deras samlade fynd kommer leda till att människor är unga och friska längre.

– Att kunna fördröja och i vissa fall även vända åldrandet kommer vara det bästa sättet att behandla många sjukdomar. Vi kommer slippa oroa oss för att få cancer i 70-årsåldern, hjärtsjukd­omar i 80-årsåldern och Alzheimers i 90-årsåldern, sammanfatt­ar David Sinclair.

Medan vi väntar på föryngring­sproteinet finns dock flera andra sätt att sakta ner åldrandet och vrida tillbaka den biologiska klockan.

– De hetaste tipsen är att välja en växtbasera­d diet, äta mer sällan, sova ordentligt, träna åtminstone tre gånger i veckan för att bibehålla muskelmass­a, försöka strunta i livets småsaker och ha ett tryggt socialt sammanhang, säger David Sinclair.

 ?? BILD: DAVID SINCLAIR ?? Mössen ovan är bror och syster från samma kull. En har blivit genetiskt förändrad för att åldras fortare. Nu säger forskare att de också kan vända åldrande och göra de gamla mössen unga igen.
BILD: DAVID SINCLAIR Mössen ovan är bror och syster från samma kull. En har blivit genetiskt förändrad för att åldras fortare. Nu säger forskare att de också kan vända åldrande och göra de gamla mössen unga igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden