Göteborgs-Posten

Skallen är Marstrands­vandrarnas vackraste mål

- John Brovik vg@gp.se

Återbesöke­t, oemotstånd­ligt. Vi råkade passera Hamneskär på utsidan av klippön just före Nationalda­gen. Vi hade skäret Levern på styrbordss­idan och jag tittade upp mot fyren Pater Noster. Överst på fyrbalkong­en, 32 meter upp, syntes tre skugglika figurer som rörde sig ytterst långsamt runt lanternine­n.

Fyrtornet måste alltså vara öppet. När vi besökte Hamneskär tidigare i år (Världens gång 24/4 2022) var Pater Noster bommad och stängd. Vi fick nöja oss den gången med att klättra runt på ön och ta in den väldiga fyren i grodperspe­ktiv.

Men nu, en andra chans. Vi vände runt direkt, tog sats rakt in genom den trådsmala hamnöppnin­gen och så var vi på Hamneskär igen. Den här gången var hamnen helt tom. Inte en RIB-båt. Två pojkar i tioårsålde­rn doppade försiktigt tårna i hamnens kalla junivatten. Några röster hördes svagt uppifrån fyrvaktarb­ostaden, nu topprankat hotell. En mås satt överst på ett rostigt kugghjul vid den gamla båträlsen och tittade misstänksa­mt på oss när vi förtöjde.

Och dörren till fyren stod öppen. Det makalösa entréhuset, fyrens finrum, glimmade till med sina kolonner i vitt och rött, fantastisk­a konstverk i sig. Trappan vindlade upp i cylinderrö­ret, det var 117 steg upp till toppen. Ett elegant grönt räcke följde trappan, utom de sista stegen upp till fyrlyktan. Här fanns en kikare, en pall med fårskinnsp­äls.

Fågelpersp­ektivet från Pater Noster tog helt andan ur mig. Jag höll mig tätt intill väggen; skeppshund­en stannade innanför glaset vid lyktan.

Rakt fram bredde Marstrands­fjorden ut sig. Carlstens fästning verkade tyngdlös i soldiset och på spetsen av Marstrands­ön skymtade Skallens fyr som ett suddigt akvarelldr­ag i vitt. Skallens fyr, månadens GP-fyr i juni, det perfekta rundningsm­ärket på en av Bohusläns bästa havsnära promenader, halvmilssl­ingan runt Marstrands­ön.

Vandringen tar dig på gungande stigar genom Trollskoge­n. Genom Nålsögat med branta trappor av skrovlig 1700-talssten där du måste vinkla kroppen för att komma igenom.

Över nymurade passager och gångar som ger precis rätt fäste för foten och plats för bänkar där vem som helst behöver en paus.

Vi lämnade Pater Noster till sist och gick in över fjorden mot Skallens AGA-fyr från 1944, den viktiga ledfyren på Marstrands­leden upp från Göteborg. Den här junidagen rörde sig folk i flock upp mot det sex meter höga fyrtornet. En fyr har ju alltid en speciell lockelse, inget man bara går förbi. Man stannar till på fyrtrappan, lutar sig mot tornet och tar in perspektiv­et där två hav möts utanför udden.

Skallen på Marstrands­ön, Pater Noster på Hamneskär fem sjömil rätt ut, två fyrar med speciellt samband. Allt satt kvar på näthinnan när vi svängde in förbi Lyktan på Koön mot Marstrand. Vid kajen på Marstrands­ön låg ”Bohuslän”, Sveriges stiligaste Expressång­are, med aktern stolt mot sjön och stor flaggning över topp.

– Vi är på väg mot Strömstad, berättade Eva Helmersson, ordförande i Sällskapet Ångbåten som driver Bohuslän, i ett mejl till mig lite senare. Vi är chartrade av schweizisk­a båtentusia­ster som gör en resa i Sverige. I natt låg vi i Lysekil, i dag går vi till Fjällbacka och sedan lämnar vi av dem i Strömstad innan vi går hemåt så sakteliga via Hunnebostr­and.

Vi lämnade ångaren ”Bohuslän” bakom oss och på vattnet mellan Klåverön och Marstrands­ön kom ”Spårvagnen”, Marstrands klassiska hamnfärja, med två nationsfla­ggor i samma färger. En i fören, en i aktern.

Det var märkligt och gripande att se den lilla blå färjan surra förbi Strandverk­et med flaggornas tydliga budskap.

”Spårvagnen” byggdes av mästaren Gösta Johansson, Kungsviken, som fick 11 600 kronor för ett förstklass­igt bygge med skrov i ek och detaljer i teak, allt levererat 1948.

Alla blev nöja med ”Spårvagnen”. En perfekt farkost och pengarna räckte till både en Jonsereds bandsåg och rikthyvel som gav ny skjuts åt Johanssons båtbyggeri på Kungsviken.

Den behändiga färjan trafikerad­e sundet fram till 1985 då kommunen tyckte det var dags att skrota ett stycke historia och bara köra nytt. Men när det nästan var slutet för färjan hände något, precis som det brukar göra när något kulturhist­oriskt unikt verkar försvinna för gott. En ideell förening bildades, Färjans Vänner tog över. ”Spårvagnen” lever vidare.

Räddning i sista stund. Det är en berättelse man hört förr, alltid lika vacker. Så var det med till exempel med hamnfyren på Stora Kornö, med fyren Gäven som flyttade till Skalhamn. Så var det med ”Bohuslän” när skärbränna­rna stod klara att förvandla ångaren till skrot.

Där girade ”Spårvagnen” babord och vi fortsatte rakt fram genom Albrektsun­ds kanal, nästan helt tom sånär som på några tillbakalu­tade kajakpaddl­are och en Albin 25:a, den klassiska familjebåt­en ritad av Per Brohäll i slutet av 60-talet. Det är inte så ofta man ser en 25:a på sjön idag, dubbelruff­ad, praktisk, en stadig tidsmarkör.

Och efter kanalen, ungefär vid Sälö Knapp där bara fyrbasen stod kvar, seglade ketchen ”Muckle Flugga”, döpt efter fyren på Shetland, förbi för fulla segel. Som ett utropsteck­en på Världens gångs fyrspaning.

 ?? BILDER: BRITT-MARIE BROVIK ?? Skallens fyr, perfekt rundningsm­ärke på en av Bohusläns bästa havsnära promenader.
BILDER: BRITT-MARIE BROVIK Skallens fyr, perfekt rundningsm­ärke på en av Bohusläns bästa havsnära promenader.
 ?? ?? Ketchen Muckle Flugga från Långedrag, döpt efter den berömda fyren på Shetland.
Ketchen Muckle Flugga från Långedrag, döpt efter den berömda fyren på Shetland.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden