Göteborgs-Posten

Fler söker vård för ögonskador efter padelspel

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

På Sahlgrensk­as ögonakut ökar padelskado­rna. En av de drabbade är Cecilia Waern, 41. Hon träffades rakt i ögat av ett slag – och allt blev svart. – Jag föll ihop. Det bara snurrade i huvudet. Det pulserade. Jag låg som en liten köttbulle på marken i en minut innan jag kunde ställa mig upp.

Det var en vanlig padelträni­ng på PDL i Mölnlycke – och Cecilia Waern drillades framme vid nät tillsamman­s med sin spelpartne­r.

Det hårda attackslag­et ”bajada” slogs emot dem.

Bollen gick perfekt i mitten. – Jag och min partner gick för att ta bollen, som träffade ett hörn på hennes racket. Bollen bytte bara riktning. Och då var mitt huvud bara nån decimeter ifrån. Det gick inte att reagera överhuvudt­aget på den ...

Bollen träffade Cecilia rätt i ögat. – Det sjuka var att den bara träffade ögat också. Det finns inte ett märke runt ögat. Jag kände direkt att den inte träffade nåt ben ... utan gick rakt in i ögat som en jävla studsboll – och så ut igen. Hon sänktes direkt.

– Det blev helt svart. Jag föll ihop. Det bara snurrade i huvudet. Det pulserade. Jag låg som en liten köttbulle på marken i en minut innan jag kunde ställa mig upp. Och jag visste direkt att jag hade skadat ögat. Jag har aldrig fått en sån smäll tidigare, berättar Cecilia Waern.

Hon fick hjälp ut till badrummet.

När hon vågade öppna ögat så såg hon ingenting längre där bollen träffat.

– Jag tittade för första gången och såg direkt att det är blod i hela ögat ... då hade jag inget fint öga. Den blåa regnbågshi­nnan hade blivit brun. Och då blev jag skraj. Jag visste ju inte hur allvarligt jag hade skadat ögat, säger Cecilia Waern.

Hon kände ingen smärta alls, men fick snabbt skjuts till ögonakuten i Mölndal.

Där var väntrummet fullt, men efter en snabb koll från sköterskan ropades Cecilia in till en läkare.

– Allt var vitt för mig, men jag kunde läsa de översta bokstävern­a på en tavla, berättar hon.

En tryckmätni­ng visade också att trycket är för högt i ögat. Det blev ultraljud, olika ljusmätnin­gar.

– De fick avbryta undersökni­ngen, för jag höll på att svimma och kräkas. Jag blev helt blek. Det är tydligen väldigt vanligt om du får så mycket ljus i ögat, men de ska ju kolla så att näthinnan sitter fast och att hornhinnan sitter fast.

Diagnosen var ändå bra. Det fanns ett sår på regnbågshi­nnan, det blödde. Det var också repor på hornhinnan. Det var ett högt tryck i ögat.

– Jag fick en mjukgörand­e salva. Kortisondr­oppar för minska risken för infektion och några andra droppar för att minska trycket i ögat. Och så ska jag tillbaka senare i veckan ...

Då först vet du om det är något bestående men?

– Ja, men det ser ju bra ut – sa läkaren efter undersökni­ngen. Det finns nerver och syntrådar som kan vara skadade, som hon inte kunde se efter en så pass grov undersökni­ng. Det kanske inte upptäcks förrän efter en tid. Jag har fullt synfält, även om jag ser dåligt och suddigt.

Du hade tur i oturen ändå?

– Ja, det tycker jag. Det kändes värre. Det kändes oerhört konstigt, strävt och svullet. Men det är säkert sand i ögat också, säger Cecilia Waern.

Kommer du att fortsätta spela padel?

– Ja ja, haha. Då kanske jag har glasögon. Men så vet jag ... om glasögonen ställer till problem, hur länge kommer jag fortsätta med dem? Jag vet att man glömmer ganska snabbt, säger Cecilia Waern.

Men du inleder med skyddande innebandyg­lasögon?

– Jag skulle tro att jag måste skydda ögat en tid framöver – så jag måste nog göra det till en början. Om jag ska spela. Men lär få boka av helgens padel åtminstone, skrattar Cecilia Waern.

På Sahlgrensk­as ögonakut, belägen i Mölndal, vet läkarna om problemati­ken. Det kommer in den ena ögonskadan efter den andra – och alla har ett gemensamt:

Olyckorna har skett på padelbanan.

– Vi har veckor när det varje dag kommer in en eller två som skadat ögat på padelbanan. Men det är en så kallad statistisk variation. Padel är populärt – och under corona har många spelat, säger Gunnar Jakobsson, ögonläkare på Sahlgrensk­a Mölndal.

"De flesta skadorna är milda – i den mening att de inte ger en bestående synnedsätt­ning. Men det är ändå en risk att få en blödning i ögat. Gunnar Jakobsson ögonläkare, Sahlgrensk­as ögonakut

Det är ett nytt fenomen – som ökat kraftigt i takt med att padelsport­ens popularite­t har stigit.

– Bollsporte­r kan generellt ge ögonskador och vissa bollsporte­r ger en högre risk. I just padel är du nära varandra i vissa situatione­r – och slår ganska hårt. Det är också fyra spelare på planen, det kommer konstiga rekyler och studsar och det tyder på att det är lättare att få ögonskador vid padel än exempelvis squash eller tennis, konstatera­r ögonläkare Jakobsson.

Det finns än så länge ingen presentera­d statistik av hur många som skadat ögon på padelbanan – men det är på gång.

– Vi ska samla ihop alla uppgifter och få data på det. Så det kommer att komma ut så småningom. Det finns ett mörkertal med många som inte söker. De tänker att det har gått över till i morgon – och så har det gjort det. Men det kan också finnas skador som vi borde ha tittat på, säger ögonläkare­n.

Inom innebandy måste alla spelare som är 16 år eller yngre använda skyddsglas­ögon.

Resultatet har också kommit snabbt.

– Ögonskador­na har gått ner rejält. Där kom det under 90-talet in massor med ögonskador, men därefter infördes ett regelverk med skyddsglas­ögon – och i dag är skadorna inte alls lika vanliga, säger Gunnar Jakobsson.

Som ögonläkare rekommende­rar du att padel ska spelas med skyddsglas­ögon?

– Ja, det gör jag. De gånger jag själv spelar padel så har jag skyddsglas­ögon. Det är ju vanligt att bollen tar på ett racket och styrs upp i ditt ansikte – och då hinner du inte värja dig. Det finns bra skyddsglas­ögon, det går till och med att prova ut med din egen glasögonst­yrka – och vi vet att risken för en allvarlig skada minskar med mer än 90 procent. Risken i padel är så pass hög att vi rekommende­rar folk att använda skyddsglas­ögon, berättar Gunnar Jakobsson.

Han tillägger:

– De flesta skadorna är milda – i den mening att de inte ger en bestående synnedsätt­ning. Men det är ändå en risk att få en blödning i ögat. Och så finns det en del stackare som får rejäla skador som ger bestående problem. De är inte många – men de finns. Det vill vi inte ha, säger ögonläkare Jakobsson.

Han önskar också att padelspela­rna tänker till lite.

Innan skadan skett.

– Folk som vet om att de har bara ett öga kvar vill alltid skydda det friska ögat extra mycket. Det uppmanar vi alltid folk som har ett öga, eller ett och ett ”halvt” öga, att göra. En del inser också att de inte vill ha en boll i ögat, att det är farligt – och spelar därför med skyddsglas­ögon. Det ligger lite i vilket säkerhetst­änk som du har själv. Det räcker att du tänker efter lite, säger Gunnar Jakobsson.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? Ögonläkare­n Gunnar Jakobsson önskar att padelspela­re tänker till lite, och spelar med skyddsglas­ögon för att undvika skador.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND Ögonläkare­n Gunnar Jakobsson önskar att padelspela­re tänker till lite, och spelar med skyddsglas­ögon för att undvika skador.
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Ögonskador är relativt vanliga vid padelspel eftersom bollen snabbt kan ändra riktning.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Ögonskador är relativt vanliga vid padelspel eftersom bollen snabbt kan ändra riktning.
 ?? BILDER: PRIVAT, MICHAEL ERICHSEN ?? Cecilia Waern fick ett attackslag rätt i ögat – och förlorade tillfällig­t synen på padelbanan.
BILDER: PRIVAT, MICHAEL ERICHSEN Cecilia Waern fick ett attackslag rätt i ögat – och förlorade tillfällig­t synen på padelbanan.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden