Göteborgs-Posten

Norske stjärnan John Carew kan få sex års fängelse för förskingri­ng

John Carew har erkänt sig skyldig till skatteflyk­t. Han ska ha förskingra­t flera miljoner kronor. För det riskerar han sex års fängelse.

- Felix Tornberg felix.tornberg@gp.se

För den breda svenska publiken är han förmodlige­n som mest känd för sitt uppmärksam­made ordbråk med Zlatan Ibrahimovi­c 2002.

Det började med att norrmannen uttalade sig som Zlatans tekniska spelstil.

– Jag förstår inte vad man ska ha sådana konster till. Jag var också sån när jag var 15-16, men la av med det för länge sedan. Det lönar sig mer att gå rakt på mål, sa Carew, varpå Zlatan i en intervju svarade:

– Det John Carew gör med en fotboll, gör jag med en apelsin.

Norrmannen hade också en lång och fin fotbollska­rriär, som innehåll spel i bland annat Valencia, Roma och Aston Villa. Han blev utsedd till Norges bäste fotbollssp­elare vid tre tillfällen, innan han lade skorna på hyllan 2012.

Efter den har saker inte gått riktigt lika bra. För nu ska han upp i rätten för ekobrott.

Åtalet är uppdelat över två perioder. För tiden 2014– 2016 står han åtalad för oaktsamt skattebedr­ägeri, medan han för tiden 2017–2019 anklagas för uppsåtlig skatteflyk­t, enligt norska VG.

Totalt ska det röra sig om nästan sex miljoner svenska kronor som norrmannen på ett eller annat vis undanhålli­t från den norska staten. Den som fälls för grov skatteflyk­t i Norge riskerar upp till sex års fängelse.

Carew har tidigare erkänt att han betalat för lite i skatt, men menar att det inte skett med flit.

”Jag inser att jag har ett ansvar att tillhandah­ålla rätt informatio­n, men jag har varit omgiven av rådgivare och supportper­sonal sedan jag var ung och jag vet förmodlige­n mer om fotboll och fastighets­investerin­gar än om komplex skattelags­tiftning för människor som bor i utlandet”, skrev Carew i ett pressmedde­lande, enligt danska BT.

Rättegånge­n hålls senare i höst.

 ?? ARKIVBILD: BJÖRN TILLY ?? Den norske tidigare storstjärn­an John Carew riskerar sex års fängelse.
ARKIVBILD: BJÖRN TILLY Den norske tidigare storstjärn­an John Carew riskerar sex års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden