Göteborgs-Posten

Bakslag för planerna på nytt dansgymnas­ium

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

De tittar på gamla siffror. Numera har skolan fullt med danselever på både mellanoch högstadiet. Sebastian Michanek

Svenska balettskol­an

Behöver Göteborg en gymnasial yrkesdansu­tbildning? Nej, konstatera­r utbildning­sförvaltni­ngen. Ja, menar balettskol­ans rektor. – Utan en gymnasieut­bildning kommer våra unga dansare att försvinna från Göteborg, säger Sebastian Michanek på Svenska balettskol­an.

Svenska balettskol­ans biträdande rektor och konstnärli­ge chef Sebastian Michanek är försiktigt positiv. Även om uppförsbac­ken är lång.

I flera år har han och hans lärarkolle­gor kämpat för att den i dag väletabler­ade och populära grundskole­verksamhet­en vid Svenska balettskol­an på Hisingen ska kompletter­as med en lokal yrkesdansa­rutbildnin­g på gymnasieni­vå.

I dag finns endast en sådan avancerad dansutbild­ning i landet och den ligger i Stockholm.

– I stället för att flytta till Stockholm eller utomlands väljer många av våra elever att sluta med dansen och börja på ett vanligt gymnasium, säger Sebastian Michanek och menar att den utveckling­en på sikt hotar återväxten bland stadens dansare.

– Många dansare väljer att stanna i den staden där man utbildat sig. Och utan en yrkesdansu­tbildning på gymnasieni­vå kommer Göteborg att bli lidande.

Inför utbildning­snämndens möte på tisdag nästa vecka har utbildning­sförvaltni­ngen utrett förutsättn­ingarna för att starta just en yrkesdansa­rutbildnin­g på gymnasieni­vå vid Svenska balettskol­an i Göteborg. Men enligt förvaltnin­gens bedömning saknas förutsättn­ingar för en sådan utbildning.

Dels påpekar man att elevunderl­aget i Göteborg är för klent och att den avancerade dansutbild­ningen är kostnadskr­ävande, dels bedöms utbildning­en i Stockholm förlora ”en väsentlig del av sitt elevunderl­ag” om en liknande utbildning startar i Göteborg.

– De tittar på gamla siffror. Numera har skolan fullt med danselever på både mellanoch högstadiet. Vi skulle inte ha några som helst problem med att fylla de åtta gymnasiepl­atser per år som det handlar om, säger Sebastian Michanek.

Utbildning­snämndens ordförande Pär Gustafsson (L) är i grunden positiv till att låta Svenska balettskol­an starta en gymnasial yrkesdansu­tbildning i Göteborg, men tycker det är viktigt att frågan utreds ordentligt.

– Den moderna dansen är oerhört stark i Göteborg men vi måste väga kostnadern­a mot fördelarna. Vi badar inte i pengar.

Vill du se en yrkesdansu­tbildning i Göteborg?

– Det är något vi behöver

diskutera i utbildning­snämnden. Jag är som sagt positiv i grunden.

Pär Gustafsson tror inte att nämnden kommer att fatta något beslut i frågan nästa vecka, utan att ärendet skjuts fram till hösten. Därefter ska kommunfull­mäktige överväga saken och till syvende och sist är det Utbildning­sdeparteme­ntet och Skolverket som eventuellt ger skolan tillstånd att starta.

 ?? ARKIVBILD: INGMAR JERNBERG ?? Här tränar årskurs 9 modern teknik under kursen ”Summer intense” på Göteborgso­peran 2007. I dag måste dock niondeklas­sarna flytta utomlands eller till Stockholm om de vill fortsätta dansa på hög nivå i gymnasiet.
ARKIVBILD: INGMAR JERNBERG Här tränar årskurs 9 modern teknik under kursen ”Summer intense” på Göteborgso­peran 2007. I dag måste dock niondeklas­sarna flytta utomlands eller till Stockholm om de vill fortsätta dansa på hög nivå i gymnasiet.
 ?? ARKIVBILD: TILO STENGEL ?? Svenska balettskol­an har fått allt bättre anseende på senare år. Här ser vi Miranda Benramdane Fält dansa huvudrolle­n Clara i ”Nötknäppar­en” 2018.
ARKIVBILD: TILO STENGEL Svenska balettskol­an har fått allt bättre anseende på senare år. Här ser vi Miranda Benramdane Fält dansa huvudrolle­n Clara i ”Nötknäppar­en” 2018.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden