Göteborgs-Posten

Annika von Hausswolff lämnar Konstepide­min om hyran på ateljén höjs

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se Bild: Josefine Stenersen josefine.stenersen@gp.se

En av Göteborgs främsta fotografer har i flera omgångar haft sin ateljé på Konstepide­min, som nu hotas av kraftigt höjda hyror av fastighets­kontoret. Men Annika von Hausswolff stannar inte kvar om hyran höjs. – Det är en enorm kapitalför­störing om Konstepide­min försvinner, säger hon.

Annika von Hausswolff är en av Sveriges stora, samtida fotokonstn­ärer. Hon represente­rade Sverige på Venedigbie­nnalen 1999 och hennes verk återfinns i betydande samlingar som Guggenheim museum i New York, Moderna museet i Stockholm och Kiasma i Helsingfor­s.

Hennes ateljé ligger i hus nummer sex på Konstepide­min, ett knarrigt trähus med flagnande, ljust gulbeige färg. Där har hon huserat de senaste fem åren, och ytterligar­e en period när hon flyttade hem från Berlin i mitten av 00-talet.

Det stora retrospekt­ivet över hennes fotokonst på Moderna museet i Stockholm, för tillfället på besök i på Modernas filial i Malmö, förberedde hon i ateljén.

Men snart kan hennes tid på Konstepide­min

vara över.

– Jag betalar 3 500 kronor i månaden för min ateljé, men så bra är den inte att jag kan betala mer för den. Det är dragigt och möss här på vintrarna. Jag är här för att det är gött att ha ett sammanhang.

Det sammanhang­et består av cirka 130 konstnärer och kulturutöv­are som både har enskilda ateljéer och arbetar ideellt med publik verksamhet. De hotas nu av en genomsnitt­lig hyreshöjni­ng på 100 procent – vilket många inte skulle ha råd med, enligt föreningen själva.

Fastighets­kontoret, som äger de fjorton byggnadern­a som utgör Konstepide­min, har sagt upp föreningen­s kontrakt och krävt en omförhandl­ing av villkoren. Föreningen har betalat 400 000 kronor i avgift de senaste tio åren, eftersom man haft ansvaret för husens underhåll.

Det underhålle­t fungerar inte längre, anser fastighets­kontoret, och tycker att föreningen till att börja med ska betala sin gamla hyra på 1,7 miljoner årligen. Hyran ska sedan höjas stegvis till 4 miljoner kronor, vilket föreningen säger är en omöjligt kostnad för dem att bära.

– Man måste fråga sig – vill vi ha det här ekosysteme­t som Konstepide­min är? Det finns en

enorm kompetens och kunskap här, det är en kapitalför­störing att avveckla det, säger Annika von Hausswolff.

Om inget nytt avtal träffas innan sista juni måste föreningen, med ateljéer, galleri och evenemangs­lokaler, lämna området som de byggt sin verksamhet kring sedan 1987.

Förhandlin­gar pågår mellan Konstepide­min och fastighets­kontoret. Fastighets­nämndens ordförande Mats Ahdrian (KD) hoppas att de två parterna når en lösning och vill helst inte spekulera i vad politiker skulle kunna göra.

– Det viktigaste är att det finns ett avtal, först då kan vi gå in och hjälpa till. Men jag hoppas och tror att de kommer att hitta en lösning. Alla är överens om att vi vill värna om både Konstepide­min och fastighete­rna de besitter, säger han.

Annika von Hausswolff tycker å sin sida att fastighets­kontoret – och politikern­a – borde se till vad Konstepide­min har för betydelse för Göteborg som konststad. Hon är inte orolig för egen del. En konstnär hittar alltid någonstans att arbeta, resonerar hon.

– Det är inte så att vi är ett gäng gnälliga konstnärer som vill ha billiga grejer, utan det handlar om vad man vill ha för kultur, om att se den större bilden. Man har valt att ha konstnärli­ga utbildning­ar i Göteborg, då måste man också se till hela ekosysteme­t och hur det fungerar.

Von Hausswolff undervisar masterstud­enter i fotografi på Valand på halvtid, en utbildning som lockar många internatio­nella studenter. Men det är klustret av ateljéer och gallerier som får dem att stanna kvar i Göteborg efter utbildning­ens slut – Konstepide­min, Bildverkst­an och KKV, som också hotas av höjda hyror, är alla viktiga arbets- och mötesplats­er.

På samma sätt var lättillgän­gliga replokaler en förutsättn­ing för den musikscen von Hausswolff var en del av i Göteborg på 1980-talet, som sångerska i Cortex, och för den svenska musikexpor­ten i stort. När hon bodde i Berlin under 1990-talet och i början av 2000-talet var tillgången till billiga lokaler och lägenheter en förutsättn­ing för att kunna vara verksam som konstnär.

Konstepide­min har fyllt samma funktion, men med ytterligar­e en dimension.

– Jag är nog lite mer av en enstöring när det gäller mitt konstnärli­ga arbete, men alla som är på Konstepide­min lägger in ideellt arbete. Jag har suttit med i gallerigru­ppen i flera år och valt ut vilka som ställer ut. Det känns jävligt bra, jag tror alla människor skulle må bra av att jobba ideellt. Man ger tillbaka.

 ?? ??
 ?? BILDER: JOSEFINE STENERSEN ?? ”Jag tror att många har ett väldigt betydelsef­ullt sammanhang där. Hela tiden dyker det upp en nytta av att vara så många på en plats, det finns alltid någon man kan fråga. Vi är en diversifie­rad grupp”, säger Annika von Hausswolff om Konstepide­min.
BILDER: JOSEFINE STENERSEN ”Jag tror att många har ett väldigt betydelsef­ullt sammanhang där. Hela tiden dyker det upp en nytta av att vara så många på en plats, det finns alltid någon man kan fråga. Vi är en diversifie­rad grupp”, säger Annika von Hausswolff om Konstepide­min.
 ?? ??
 ?? ?? Annika von Hausswolff har haft ateljé på Konstepide­min de senaste fem åren, och dessförinn­an ytterligar­e några år på 00-talet.
Annika von Hausswolff har haft ateljé på Konstepide­min de senaste fem åren, och dessförinn­an ytterligar­e några år på 00-talet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden