Göteborgs-Posten

Terapi i ett förebyggan­de syfte för par

- filip.lyrheden@gp.se

När Malin Johansson föreslog för sin sambo Kalle Mårtensson att de skulle gå i parterapi trodde han att det var början till slutet på relationen. Men efter bara ett samtal kände båda att de kunde ta itu med en konflikt där båda hade låst sig. – Det är normalt att gå och prata med någon om man har problem. Det betyder inte slutet på en relation, utan att man vill komma framåt, säger Malin Johansson.

Malin och Kalle har två små barn tillsamman­s och känner båda ett behov att ibland få komma iväg och träffa vänner på egen hand. Men när Malin skulle gå ut uppstod ofta konflikter. Kalle ville kunna ringa och be henne komma hem så fort situatione­n hemma med barnen blev för jobbig.

– Det var som att jag inte kunde slappa av, för min telefon kunde ringa när som helst. När får jag inte vara påkopplad som mamma då? Jag måste få komma bort och göra mitt för att må bra, säger Malin.

När Malin föreslog att de skulle gå i parterapi var Kalles första reaktion att det lät som slutet på relationen.

– Jag tänkte: ”Nu är det slutet. Ska vi gå isär liksom?” säger Kalle.

Men det var långt ifrån vad Malin kände. För henne var det viktigt att hitta en lösning så att det inte fanns problem i relationen som hon och Kalle inte kunde prata om.

Parterapeu­ten lyfte fram ett nytt perspektiv på vad det innebär att ”sätta familjen först”. Eftersom de var fyra personer kunde det ibland innebära att det ena barnets behov behövde komma först, ibland det andra barnets, ibland Kalles och ibland Malins. Det gjorde stort intryck på både Kalle och Malin.

– Vi pratade lite om att Kalle skulle sätta på sig en mental rustning och vara förberedd på att det kommer bli jobbigt. Att barnen kanske inte kommer att somna i vanlig tid och han kanske inte kommer få gejma, dricka lite bärs och ha det gött, säger Malin.

Nu känner sig Malin mer avslappnad när hon är ute tillsamman­s med sina vänner och Kalle har också känt sig mer lugn i situatione­n.

– Vi vill uppmärksam­ma att det är normalt att gå och prata med någon om man har problem. Det betyder inte slutet på en relation, utan att man vill komma framåt, säger Malin.

Camilla och David Axelsson har också gått i parterapi och ser det som sin uppgift att prata om hur man kan ta hjälp innan man hamnar i kris.

– Vi brinner båda för långsiktig­a och hållbara relationer. Det känns som att terapi ibland kommer för sent och vi har under lång tid sett ett samhälle där relationer ibland blir slit och släng, säger David.

Camilla är uppvuxen i familjehem och hade gått i terapi på egen hand av den anledninge­n. Eftersom hon och David hade varit tillsamman­s länge kände hon att mycket av det som hon lyfte i sin egen terapi berörde dem båda.

De började därför gå i parterapi för att fånga upp eventuella problem innan de eskalerade till konflikter. Redan tidigare hade paret gått en äktenskaps­kurs och läst böcker tillsamman­s om friskvård i äktenskape­t.

– Vi är väldigt olika och ville lära oss att förstå varandras reaktioner. Att det inte är en som ska ändra på sig, utan att man ska jobba på det tillsamman­s, säger Camilla.

Hon är introvert till personligh­eten,

"Vi hade läxa att sätta ord på varför vi älskar varandra Camilla och David Axelsson

medan David är extrovert och har närmare till känslor.

– Jag är snabbare på att prata och sätta ord på hur jag känner. Camilla tar längre tid att landa i sina känslor, säger David.

Han hade själv inte någon tidigare erfarenhet av att gå i terapi, men jobbar i kyrkan som pastor och har suttit i många liknande samtal.

– Jag har sett värdet av att bolla saker med någon annan och att få någon att spegla sig i.

Kalle hade inte heller någon erfa

"Det betyder inte slutet på en relation, utan att man vill komma framåt Malin Mårtensson

renhet av terapi sedan tidigare, till skillnad från Malin.

– Jag har gått i terapi innan, efter att ha gått in i väggen och behövt hantera ångest. När vår dotter föddes för tidigt fick jag prata med en person på Östra sjukhuset för att jag inte visste inte var jag skulle göra av alla känslor. Det var så mycket tid att bara vara till för någon annan. Jag mådde inte bra men förstod inte varför.

Hon tror att det hade kunnat bli jättejobbi­gt om inte Kalle hade gått med på att gå i parterapi.

– Jag skulle inte ha lämnat Kalle. Det hade krävts mycket mer än en grej. Men jag hade varit olycklig.

Malin och Kalle fick träffa en parterapeu­t genom familjeråd­givningen i Mölndals stad. Det kostade 300 kronor för 75 minuter och det förhålland­evis låga priset gjorde det lättare att fatta ett beslut.

– Annars kanske det hade legat och gnagt lite längre, för det kan kosta ganska mycket.

För Camilla och David innebar parterapin en stor kostnad under småbarnsår­en, men de såg det ändå som en prioritet. Just nu går de inte i terapi men ser det som ett alternativ i framtida faser av livet.

– När barnen blir större, huset blir tomt och det bara är vi kvar kan det bli uppenbart vad som är substansen i vår relation. En hel del par i den situatione­n går skilda vägar. Så det är inte omöjligt att vi går i terapi för att förebygga att något uppstår då, säger David.

Något av det viktigaste han och Camilla har tagit med sig från parterapin är att inte leta problem, utan att sätta ord på sådant som känns självklart och kommunicer­a det till varandra.

– Vi hade läxa att sätta ord på varför vi älskar varandra. Det kan kännas självklart när man har varit tillsamman­s i 20 år, men det var väldigt nyttigt att sätta ord på och framförall­t att få höra det.

 ?? ?? Malin Johansson och Kalle Mårtensson­s problem kretsade kring bådas behov av egentid i den hektiska vardagen med småbarn.
Malin Johansson och Kalle Mårtensson­s problem kretsade kring bådas behov av egentid i den hektiska vardagen med småbarn.
 ?? ?? Parterapeu­ten hjälpte Malin och Kalle att förstå varandras behov, så att de lättare kunde prata utan att det ledde till konflikter.
Parterapeu­ten hjälpte Malin och Kalle att förstå varandras behov, så att de lättare kunde prata utan att det ledde till konflikter.
 ?? BILD: PAVEL KOUBEK/ICON PHOTOGRAPH­Y ?? Camilla och David Axelsson brinner båda för långsiktig­a och hållbara relationer och ser det som sin uppgift att prata om hur man kan ta hjälp innan man hamnar i kris.
BILD: PAVEL KOUBEK/ICON PHOTOGRAPH­Y Camilla och David Axelsson brinner båda för långsiktig­a och hållbara relationer och ser det som sin uppgift att prata om hur man kan ta hjälp innan man hamnar i kris.
 ?? BILD: PAVEL KOUBEK ?? Camilla och David har varit tillsamman­s sedan 1999 och började gå i parterapi för tio år sedan.
BILD: PAVEL KOUBEK Camilla och David har varit tillsamman­s sedan 1999 och började gå i parterapi för tio år sedan.
 ?? BILD: LISA THANNER ??
BILD: LISA THANNER
 ?? BILD: LISA THANNER ??
BILD: LISA THANNER
 ?? ?? Filip Lyrheden
Filip Lyrheden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden