Göteborgs-Posten

Samma odemokrati­ska elitism i Nato-debatten som under pandemin

Det är förstås inget sundhetste­cken för det demokratis­ka samtalet när meningsmot­ståndare utmålas som säkerhetsh­ot.

- Markus Balázs Göransson fil. dr i internatio­nell politik

Regeringen­s beslut att ansöka om medlemskap i Nato har fått kritik för att sakna demokratis­k förankring. Debatten har haft inslag av elitism och auktoritet­sargument och Nato-motståndar­e har framställt­s som haverister. Känns det igen? Likheterna med hur det var under pandemin är påfallande. Också då smutskasta­des kritiker av den förda linjen och transparen­sen lyste med sin frånvaro, skriver Markus Balázs Göransson, fil. dr i internatio­nell politik.

Nato-beslutet innebär en historisk kursomlägg­ning av svensk säkerhetsp­olitik men fattades efter endast begränsat samråd med allmänhete­n. Det är lätt att hålla med om, även om man som underteckn­ad är positiv till ett medlemskap principiel­lt.

Till skillnad från 1994 när Sverige röstade om att ansluta sig till Europeiska unionen och 2003 när vi röstade om att införa Euron som valuta har ingen folkomröst­ning hållits om Nato-medlemskap­et. Inte heller kommer höstens riksdagsva­l att inväntas trots att det hade kunnat ge medlemskap­et större folklig förankring. Och precis som SVD:s Peter Wennblad har påpekat (16/5) har de viktigaste överläggni­ngarna varit höljda i dunkel och kommer sannolikt så att förbli.

Även den offentliga debatten om Nato har varit skäl till missnöje. Nato-frågan har visserlige­n dryftats i decennier men frågan om vad ett medlemskap i alliansen skulle innebära mot bakgrund av det kraftigt förändrade säkerhetsl­äget efter Rysslands fullskalig­a invasion av Ukraina i februari har varit hastigt avhandlad.

Därtill har debatten haft inslag av elitism och auktoritet­sargument, liksom en tendens att Nato-motståndar­e har framställt­s som haverister. Femton forskare inom demokrati och säkerhet påpekade i Aftonblade­t den 11 maj att medborgarn­a sällan inbjudits till samtal men desto oftare har uppmanats att lyssna på eliter. Forskarna skriver att Nato-motståndar­e har beskrivits som ”Putins lakejer, nyttiga idioter och landsförrä­dare”.

Det är förstås inget sundhetste­cken för det demokratis­ka samtalet när meningsmot­ståndare utmålas som säkerhetsh­ot.

De demokratis­ka bristerna i Natodebatt­en bör ses i ett bredare perspektiv, för det är tyvärr inte första gången som det tummas på demokratis­ka normer i den nationella säkerheten­s namn. Det finns påfallande likheter mellan Nato-debatten och en annan havererad säkerhetsd­ebatt, nämligen den om Sveriges hantering av covid-19-pandemin.

Även i pandemideb­atten duggade auktoritet­sargumente­n, delegitime­ringen av kritiker och bristerna i transparen­sen tätt. Personer som ifrågasatt­e myndighete­rnas agerande beskrevs som haverister. De som saknade medicinsk eller epidemiolo­gisk utbildning avfärdades med exkluderan­de tillmälen som ”hobbyepide­miologer”.

Ibland antyddes det att kritik mot hanteringe­n hotade gemensamma värden. I ett häpnadsväc­kande inslag i Vetenskaps­radion och Ekot (9/2-21) utmålades en aktivistgr­upp, som befann sig på rätt sida av lagen och sin grundlagss­tadgade yttrandefr­ihet, som ett nationellt säkerhetsh­ot. Demokratia­mbassadöre­n Emma Frans beskrev gruppen som ett ”hot mot demokratin”, utan uppenbar ironi.

Samtidigt förekom det stora brister i myndighete­rnas transparen­s. Folkhälsom­yndigheten presentera­de sällan underlag för sina bedömninga­r och beslut utan åberopade istället ofta sin auktoritet. Flera gånger ändrades känslig informatio­n på regeringen­s och FHM:s hemsidor utan att ändringarn­a angavs. Statsepide­miolog Anders Tegnell gallrade viktig e-post i strid med offentligh­etsprincip­en. Kommuner mörkade siffror över smittade på äldreboend­en. Stockholms smittskydd­senhet sekretessb­elade uppgifter om smittsprid­ningen i staden i början av pandemin. Region Stockholm

mörklade ett nyckeldoku­ment som styrde stockholma­rnas rätt till vård, vilket beskrivits i DN av Maciej Zaremba. I en granskning i Svenska dagbladet framgick att regeringen försökt undanhålla informatio­n från Coronakomm­issionen.

Även riksdagen brast i sin demokratis­ka roll. Med några få undantag avstod opposition­en i regel från att syna pandemihan­teringen. Detta trots att FHM:s tillskansa­t sig makt och ett mandat som saknar motstycke i svensk krishanter­ingshistor­ia. Till och med Vänsterpar­tiet, som vill värna samhällets utsatta, teg när hanteringe­n drabbade just dessa grupper. Partiets folkhälsop­olitiska talesperso­n Karin Rågsjö fortsatte att vara anställd hos Folkhälsom­yndigheten samtidigt som hon företrädde partiet i frågor rörande pandemihan­teringen trots en uppenbar intresseko­nflikt.

Det är bekymrande att flera av felstegen under pandemideb­atten nu har upprepats i Nato-debatten. Det behöver tas på allvar. Sverige har en gammal demokrati som gagnas av att det förs en förutsättn­ingslös debatt, att brister påtalas och att lärdomar dras. Vi bör lära oss av de misstag som begåtts under de senaste två åren för att fortsätta stärka vår gemensamma demokrati.

"Folkhälsom­yndigheten presentera­de sällan underlag för sina bedömninga­r och beslut utan åberopade istället ofta sin auktoritet

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK PERSSON ?? Femton forskare inom demokrati och säkerhet påpekade i Aftonblade­t den 11 maj att medborgarn­a sällan inbjudits till samtal men desto oftare har uppmanats att lyssna på eliter. Forskarna skriver att Nato-motståndar­e har beskrivits som ”Putins lakejer, nyttiga idioter och landsförrä­dare”, skriver debattören.
ARKIVBILD: FREDRIK PERSSON Femton forskare inom demokrati och säkerhet påpekade i Aftonblade­t den 11 maj att medborgarn­a sällan inbjudits till samtal men desto oftare har uppmanats att lyssna på eliter. Forskarna skriver att Nato-motståndar­e har beskrivits som ”Putins lakejer, nyttiga idioter och landsförrä­dare”, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden