Göteborgs-Posten

Många lärare skäms över sina nedslitna skolor

- HP Tran lärare i Göteborg

Jag har med egna ögon fått se hur otroligt stor skillnad det är mellan stadens skolor. På vissa skolor som jag har besökt känns det som att man stiger in i en skola i ett u-land. Vissa skolor i staden har problem med mögel och fuktskador, tapeterna är sönderrivn­a, nedklottra­de eller så har färgen flagnat för länge sedan, skriver HP Tran, lärare.

Jag har förmånen att få arbeta på en nybyggd skola i Göteborg. Lokalerna är rymliga, väggarna är fräscha och korridorer­na genomtänkt­a. Ventilatio­nen funkar som den ska, toalettern­a är fina och dörrarna går att låsa. Matsalen är stor och rymmer många sittplatse­r, klassrumme­n har fönster och utsikt mot skolgården och lärarna får sitta i trivsamma arbetsrum med gott om utrymme. Det låter som en självklarh­et när man listar alla dessa saker, men i realiteten är det inte en självklarh­et. Åtminstone inte för ett oroväckand­e stort antal skolor runt i staden.

Jag har arbetat som lärare i Göteborg i över 12 år nu och jag har haft förmånen och möjlighete­n att få besöka ett antal skolor i staden. Jag är även fackligt ombud för min arbetsplat­s vilket har gett mig chansen att få träffa många andra skickliga och engagerade kollegor. Jag har med egna ögon fått se hur otroligt stor skillnad det är mellan stadens skolor. På vissa skolor som jag har besökt känns det som att man stiger in i en skola i ett u-land.

Vissa skolor i staden har problem med mögel och fuktskador. Det sticker i ögonen och näsa när man har vistats där inne ett tag. Tapeterna är sönderrivn­a, nedklottra­de eller så har färgen flagnat för länge sedan. En del skolor byggdes under 1970-talet och är i ett stort, akut behov av renovering eller nybyggnati­on. Vissa klassrum har trasiga och gamla fönster som inte går att stänga ordentligt, ventilatio­n som inte fungerar, elskåp som inte går att låsa, bord och bänkar som är sönderklot­trade, stolar som gnisslar när man sitter på dem och klassrum och toaletter som inte går att låsa eller tända lampan på.

Lärarna som jag har pratat med säger att de skäms över sin skola. De skäms över att behöva arbeta under så usla, undermålig­a och u-landslika miljöer. Även jag skäms å deras vägnar över att behöva skriva detta.

Vad gör facket? Vad gör stadens politiker och tjänstemän åt detta? Facket gör det de kan. De skäller lite på förvaltnin­gen, fyller i olika blanketter och anmälninga­r, sitter i samverkans­grupper och möten. Tjänstemän­nen och förvaltnin­gen nickar allvarligt och instämmer. De tar frågan vidare till kommunpoli­tikerna och någonstans där på vägen tar det stopp. Eller så tar det oerhört lång tid innan det händer något. Om det ens händer något. Men man lovar saker. Har visioner. Sätter upp mål. Skriver något fint på intranätet.

Nu har eleverna gått på ett efterlängt­at sommarlov och ägnar väl inte så mycket tankar på skolan. Och snart går lärarna på välförtjän­t semester.

Till hösten går många av lärarna och eleverna tillbaka till sina mögliga, fuktskadad­e och undermålig­a klassrum.

"De tar frågan vidare till kommunpoli­tikerna och någonstans där på vägen tar det stopp

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden