Göteborgs-Posten

Beroende är ett kroniskt tillstånd, oavsett drog

- Steve Ottosson beteendeve­tare Jan Hallgren överläkare Morgan Karlsson vårdlärare

Det finns en föreställn­ing om att de flesta sjukdomar bör behandlas inom primärvård­en. Inte bara somatiska sjukdomar utan även lättare psykiatris­ka tillstånd, även det kallat ”måttligt beroende av alkohol”. Dessa ”beroenden” behöver endast tre till fyra strukturer­ade samtal för att dricka mindre. Dessutom framställs beroendemo­ttagningar­na som trista och fängelseli­ka. Denna bild stämmer inte med våra erfarenhet­er. Det troliga är att man blandar samman beroendedi­agnosen med riskbruk och skadligt bruk och att man riktar sig till en grupp som ännu inte har utvecklat beroende.

Det finns ett instrument för identifier­ing av riskfylld och skadlig alkoholkon­sumtion som heter Audit. Vid 15 poäng eller mindre har du inte utvecklat ett beroende. Dessa patienter kallas för ”måttligt beroende” och förekommer sällan inom beroendevå­rden och är inte aktuella för specialise­rad vård. De behandling­smetoder man rekommende­rar liknar ”brief interventi­on” och har använts i årtionden till patienter med riskbruk och då med lyckat resultat.

Måttligt beroende av alkohol låter märkligt. Vem talar om måttligt heroinbero­ende? Vår uppfattnin­g är att beroende är ett kroniskt tillstånd, oavsett drog. Samtliga beroenden känneteckn­as av en triggermek­anism, ett merbegär. Denna mekanism upphör inte efter samtal med allmänläka­re utan är mer djupgående och ofta livslång. Det är i dessa sammanhang specialise­rad vård av beroendepa­tienter blir aktuell.

Förutom detta är det viktigt att förstå kraften i drogen som kan beskrivas som begär eller besatthet där relationen till drogen blir viktigare än andra. Detta synsätt bekräftas av hundratuse­ntals AA- och Länkmedlem­mar. En rad vetenskapl­iga studier, bland annat från Göteborgs universite­t, visar bättre behandling­sresultat i verksamhet­er som kallar en spade för en spade!

Vår slutsats är att mekanismer­na i ett drogberoen­de är de samma oavsett drog och för att klara detta måste du avstå helt. För övrigt anser vi att sjukvården ska vara huvudman för beroendevå­rden.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ??
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden