Göteborgs-Posten

Kontroller­a era barns mopeder

-

Nu är mopedsäson­gen igång. Jag bor i en kranskommu­n till Göteborg. Jag brukar inte skriva insändare och klaga på saker, allra minst ungdomar och jag kommer inte göra det nu heller. Jag riktar mig i stället till föräldrarn­a.

Häromdagen vistades jag vid en 50-väg i ett tätbebyggt område. Flertalet fartgupp på vägen. Jag skymtar en bra bit bort ett antal mopeder, kanske sex stycken. Även på långt håll kunde man konstatera att de gick rejält över 45 kilometer i timmen som är den högsta tillåtna hastighete­n för EU-mopeder. Flera av mopedister­na pratade med varandra och hade alltså blicken åt sidan i stället för rakt fram. Förmodlige­n noterade flera av dem inte fartguppet och övergångss­tället som dök upp. En av förarna slog nästan knäna i hakan av guppet som blev. Tänk om någon hade gått på övergångss­tället. Jag ryser när jag tänker på det.

Jag vädjar till alla föräldrar med ungdomar som kör moped att kontroller­a deras mopeder regelbunde­t så att de är lagliga. Du som förälder kan bli av med ditt körkort om din ungdom kör trimmad moped, som ju då räknas som motorcykel. Alltså olovlig körning. Det allra värsta torde ju dock vara om mopedisten orsakar en olycka där hen själv skadas eller orsakar någon annan skada. Jag har svårt att tänka mig att försäkring­sbolaget täcker sådana skador om det visar sig att mopeden är trimmad. Kan bli mycket dyrt. Att inneha ett körkort innebär ett stort ansvar. Utbildning­en som leder fram till mopedkörko­rt är omfattande och det finns ingen som går igenom den som inte vet vad som gäller. Snälla föräldrar, kontroller­a era ungdomar och deras mopeder och spara liv och lidande.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ??
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden