Göteborgs-Posten

Lyxbåt klämdes i Hisingsbro­n: ”Kunde slutat i en dödsolycka”

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

När den 45 fot långa segelyacht­en passerade under Hisingsbro­n hissades lyftspanne­t ner. Kraften fick båtens mast att knycklas sönder och störta ner. Enligt Trafikkont­oret körde båten mot röd trafiksign­al, medan de som framförde den hävdar att det var grönt. – Det hade lika gärna kunnat sluta i en dödsolycka, säger ägaren Håkan Gillenskog.

Håkan Gillenskog­s bilder visar hur segelbåten­s mast är knäckt på mitten samt hur kollisione­n med Hisingsbro­n skadat fartygets sprayhood och däck.

Båten, som som ägs av hans företag Yachtchart­er Göteborg AB på Ringön, hade i mitten av maj hyrts ut till en polsk familj. Den 20 maj, efter en vecka ute på havet, var de på väg för att återlämna den.

När de lade till väster om bron för att vänta på öppning anropade två båtar på andra sidan bron, längre in älven, via VHF-radio om broöppning.

Lyftspanne­t höjdes och båtarna började passera. Men när de polska turisterna var mitt under bron började spannet att hissas ner rakt på båten.

– Masten knycklades fullständi­gt sönder. När riggen faller får en av de ombord bommen i huvudet, men klarar sig som tur undan utan att skadas allvarligt. Det hade lika gärna kunnat sluta i en dödsolycka, säger Håkan Gillenskog.

Hisingsbro­n, som invigdes i början av maj förra året, måste precis som sin föregångar­e Götaälvbro­n öppna för yrkessjöfa­rt. För fritidsbåt­ar öppnas bron på begäran via VHF-radio eller telefon under fasta öppningsti­der. Enligt Trafik Göteborgs informatio­n öppnas bron om minst en båt anropar om öppning under de aktuella tiderna.

Håkan Gillenskog berättar att personerna som hyrde den 45 fot långa segelbåten säger sig ha haft grönt ljus när de passerade bron. Varför brospannet, trots det, fälldes menar han måste utredas.

Trafikkont­oret hävdar å sin sida att det var röd trafiksign­al när båten passerade.

– Segelbåten körde tydligen mot röd signal. Det kom två båtar uppströms och de kontaktade broföraren och bad om öppning, sedan kom det en segelbåt nedströms som inte hade kontaktat broföraren och den försökte då glida med i öppningen när den inte var öppen för passage, säger presskommu­nikatören Alexandra Wattwil.

I nuläget står alltså ord mot ord.

Håkan Gillenskog berättar att han själv har gjort en polisanmäl­an för att frågan ska kunna avgöras.

– Jag har varit och gjort en anmälan, jag vet inte hur det kommer rubriceras, men från vår sida har vi anmält det som vårdslöshe­t eller framkallan­de av fara för annan.

När båten efter olyckan togs in till kaj rasade hela riggen ner i älven.

Alexandra Wattwil på Trafikkont­oret säger att de inte känner till att det har gjorts en anmälan och att de i nuläget inte har hört något från polisen.

Vad kostnaden för skadorna på segelyacht­en, värd omkring tre miljoner kronor, kommer att landa på är fortfarand­e inte helt klart men Håkan Gillenskog säger att det kommer handla om stora belopp.

– Bara offerten på en ny rygg ligger på 368 000 kronor. En ny sprayhood kostar 50 000 kronor, gps:en 15000 och så är det skador på däck.

Utöver det berättar Håkan Gillenskog att en ny rigg tar tid att beställa och att ny utrustning inte kommer att hinna komma förrän en bit in i augusti.

– Och båten är redan uthyrd framöver. Totalt kommer det här att landa på kostnader på minst 900 000 kronor, säger han.

Ärendet ligger just nu hos polisen på Hisingen. Daniel Sevieri, förundersö­kningsleda­re vid polisen på Hisingen, handlägger inte själv ärendet och säger att personen som leder utredninge­n är på semester.

Sevieri säger att en förundersö­kning om framkallan­de av fara för annan har inletts, men att ingen person är delgiven misstanke om brott för närvarande.

– Det jag kan se är att vi har börjat arbeta med ärendet, men mer än så kan jag inte säga i nuläget.

Enligt Trafikkont­oret körde båten mot röd trafiksign­al, medan de som framförde den hävdar att det var grönt

 ?? BILD: PRIVAT ?? När segelbåten värd omkring tre miljoner kronor passerade under Hisingsbro­n fälldes brospannet ner. Masten knäcktes och när riggen föll ska bommen ha träffat en person i huvudet.
BILD: PRIVAT När segelbåten värd omkring tre miljoner kronor passerade under Hisingsbro­n fälldes brospannet ner. Masten knäcktes och när riggen föll ska bommen ha träffat en person i huvudet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden