Göteborgs-Posten

Moderatern­as monter blev vandaliser­ad

- Daniel Andersson daniel.andersson@gp.se Fotnot: GP har sökt Ung Vänster utan resultat.

Under lördagen vandaliser­ades Öppna Moderaters monter i Pride Park i Eriksberg. Anna Jäderström, ordförande för Öppna Moderater Väst, har polisanmäl­t händelsen som hon kallar en attack mot demokratin. – Vi kämpar för ett öppnare samhälle och så tystas våra röster ner.

Öppna Moderater, som är Moderatern­as hbtqi-förbund, var mellan torsdagen och lördagen på plats i Pride Park i Eriksberg i Göteborg under West Pride.

En av de som var där var Anna Jäderström, ordförande för Öppna Moderater Väst, som lagt ner mycket energi på förbundets arbete inför och under festivalen, bland annat genom att vara med under torsdagen för att bygga upp deras monter.

Under lördagen lämnade Anna Jäderström och de andra företrädar­na för Öppna Moderater montern under en timme för att delta i ett inplanerat evenemang. När de kom tillbaka upptäckte hon att någon hade vandaliser­at montern. – Total förstörels­e, säger hon. Enligt Anna Jäderström var golvet i montern täckt av utslängda kondomer, prideflagg­orna sönderrivn­a och soffan, som de lånat från en i förbundet, skadad.

– Vi är så stolta över vårt arbete, så jag blev otroligt ledsen när jag såg det.

De började tillsamman­s städa undan allting innan de kom på att de borde dokumenter­a platsen för att kunna polisanmäl­a händelsen.

De släppte då vad de hade för händerna för att ta kort på det som ännu fanns kvar och gick bort till poliserna som fanns i området.

– Jag sa att jag hade glömt ta kort direkt efter att det hände, men de sa att det räckte med de här bilderna och att det till och med kan klassas hårdare än vandalism eftersom det var mot ett politiskt parti, säger Anna Jäderström.

Efteråt blev hon väldigt upprörd över det som hänt, och beskriver det som en attack mot demokratin.

– Det var en så obehaglig känsla av att någon hade varit där bara för att förstöra. Vi kämpar för ett öppnare samhälle och så tystas våra röster ner.

Utöver förstörels­en fanns även klistermär­ken och ballonger från Vänsterpar­tiets ungdomsför­bund Ung Vänster i montern. Det har fått Öppna Moderater att misstänka att det är de som står bakom vandaliser­ingen. På Instagram kommentera­de Öppna Moderaters förbundsor­dförande Kim Larsson händelsen:

”Jag tänker inte låta händelsen förstöra den kärlek som fanns under paraden. Det är ett demokratis­kt problem och jag hoppas att resten av vänstersid­an av politiken stöttar Öppna Moderater och Moderatern­a istället för vandalerna”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden