Göteborgs-Posten

Macron lär söka sig högerut

- Lars Pedersen

President Emmanuel Macron undvek mardrömmen – ett franskt parlament med vänstermaj­oritet. Men efter tillbakagå­ngen i söndagens val tvingas hans parti söka stöd till vänster eller höger.

– Jag tror att den allians som han har störst sannolikhe­t att få ett lite mer långsiktig­t stöd av är den moderata högern, alltså Republikan­erna. Eller åtminstone delar av den, säger Marie Demker, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Macrons koalition i den politiska mittfåran tappade sin majoritet i parlamente­t enligt det preliminär­a valresulta­tet. Det betyder att hans andra mandatperi­od som president blir en mer skakig resa.

– Det blir till att balansera mellan vänster och höger. Särskilt nu i krisen på grund av kriget i Ukraina och inflatione­n finns det ett väldigt missnöje med de ekonomiska klyftorna i Frankrike. Både extremhöge­rn och vänsterall­iansen är upprörda och hans stora bekymmer är hur han ska hantera den väldigt akuta frågan, säger Marie Demker.

Den löst sammanhåll­na vänsterall­iansen har lyckats väl, men når inte fram till egen majoritet.

– Trots att socialistp­artiet har imploderat har vänstern ändå gjort en väldigt stark mobiliseri­ng. Men Macron sitter ändå på leken i någon mening, säger Marie Demker.

Remarkabel­t är också det stora genombrott­et för högerextre­ma Nationell samling, Marie le Pens parti, som ser ut att tiofaldiga sina platser i parlamente­t.

– Trots att 20–25–30 procent av väljarna har röstat på Marie le Pen i presidentv­al, parlaments­val och så vidare, har man som parti aldrig riktigt fått genomslag på grund av det franska valsysteme­t med majoritets­val i två omgångar. Men nu har man lyckats få en större grupp än vad den moderata högern har, säger Marie Demker.

Hon förklarar utveckling­en med en allt starkare politisk polariseri­ng i väljarkåre­n, vilken var synligt redan i presidentv­alet i april.

– Mitten försvagas och flankerna ökar. Macron har två fronter. Vänstern är arg på honom för att han vill höja pensionsål­dern. Den extrema högern är arg för att han är liberal och frihandels­vänlig. Och nu har båda de kanterna lyckats mobilisera ett större stöd än tidigare.

 ?? BILD: MICHEL EULER ?? Anhängare till vänsterall­iansen jublar efter de första resultaten.
BILD: MICHEL EULER Anhängare till vänsterall­iansen jublar efter de första resultaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden