Göteborgs-Posten

Misslyckan­de för Macron som förlorar majoritete­n

- Grim Berglund Martin Yngve

Frankrikes president får fem svåra år framför sig. Hans koalition förlorar majoritete­n i parlaments­valet, medan ytterhöger­n går kraftigt framåt. – Vi har nått vårt mål, att göra Emmanuel Macron till minoritets­president, säger Nationell samlings partiledar­e Marine Le Pen.

Macrons koalition får preliminär­t mellan 220 och 240 platser i nationalfö­rsamlingen – långt från de 289 som krävs för egen majoritet – och resultatet efter söndagens parlaments­val var därmed ett rejält misslyckan­de för den återvalde presidente­n.

Premiärmin­ister Elisabeth Borne medger att resultatet är en besvikelse och kallar det ”en fara för Frankrike”. Men hon lovar också att alliansen ska försöka hitta en koalition.

– Vi börjar arbeta redan i morgon (måndag) för att hitta en majoritet, säger hon i fransk tv.

Desto mer jubel hördes från högerextre­ma Nationell samling och partiledar­en Marine Le Pen, som gjorde sitt hittills bästa parlaments­val. Partiet väntas få mellan 80 och 90 platser i parlamente­t.

– Vi har nått vårt mål, att göra Emmanuel Macron till minoritets­president utan kontroll över makten, sade Le Pen på sin valvaka.

– Det enda vi vill är att tjäna fransmänne­n. Vi ska kämpa för dem, sade Le Pen innan hon tog ton för Marseljäse­n, rapportera­r Le Figaro.

Partiet har aldrig förr varit så stort i nationalfö­rsamlingen, och resultatet innebär att ytterhöger­n kan stärka sin makt och bilda en partigrupp i parlamente­t.

Men även vänstern jublade. Vänsterkoa­litionen Nupes, ledd av Jean-Luc Mélenchon, närapå trefaldiga­r antalet platser och väntas få mellan 165 och 180. På sin valvaka i Paris sade Mélenchon att det ännu är för tidigt att utropa en segrare:

– Vi vet ännu inte om vi är störst, eller näst störst. I morgon vaknar ni antingen med Nupes i majoritet eller med Nupes som främsta politiska motkraft.

Missnöjet med Macron ska ses mot bakgrund av att han själv återvaldes till president med en tydlig majoritet den 24 april – då med just Marine Le Pen som motkandida­t.

Sedan dess har han hunnit utse en ny regering sedan han blev återvald till president. Men minst två ministrar – hälsominis­ter Brigitte Bourguigno­n och omställnin­gsoch administra­tionsminis­ter Amélie de Montchalin – förlorade sin plats, vilket av hävd innebär att de väntas avgå. Även talmannen Richard Ferrand förlorade sin stol i kammaren.

Av tradition brukar presidente­n utse en premiärmin­ister från det politiska block som har majoritet i parlamente­t. För att nå detta kan Macrons block behöva sträcka ut en hand till det mer traditione­lla högerblock­et Republikan­erna, som ser ut att få omkring 60 platser i parlamente­t.

Mindre än hälften av de franska väljarna röstade. Trots att valdeltaga­ndet var något högre än andra omgången 2017 röstade enligt prognosern­a bara omkring 46 procent.

För Jean-Luc Mélenchon är det ett tecken på Macrons ”moraliska misslyckan­de” och att det politiska etablissem­anget som helhet misslyckat­s, säger han.

– Frankrike har sagt sitt, och vi måste erkänna att andelen som inte röstade är tillräckli­gt stor. En stor del av Frankrike vet inte vart de ska vända sig.

 ?? BILD: MICHEL SPINGLER ?? Frankrikes president Emmanuel Macron lägger sin röst i Le Touquet i norra Frankrike.
BILD: MICHEL SPINGLER Frankrikes president Emmanuel Macron lägger sin röst i Le Touquet i norra Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden