Göteborgs-Posten

De olika blocken

-

I det franska parlaments­valet är det flera stora allianser som gör upp, men i vissa fall också enskilda partier. Vid sidan av de stora blocken väntas en grupp oberoende kandidater och ett antal från den yttre vänsterfla­nken ta hem ett antal mandat. Här är de fyra största blocken:

Tillsamman­s (Ensemble)

President Macrons koalition som balanserar i den politiska mittfåran. Den består av hans parti Republiken på väg (LREM) samt en rad mindre partier, däribland Demokratis­ka rörelsen (Modem) och Horisonter (Horizons). Den har i dag en stor majoritet i nationalfö­rsamlingen.

Folkets nya ekologiska och sociala union (Nupes)

Den nybildade vänsterall­iansen under den radikale Jean-Luc Mélenchons ledning. Där ingår hans parti Det okuvliga Frankrike (LFI), det sargade maktpartie­t Socialistp­artiet (PS), miljöparti­et De gröna (EÉLV) och Kommunistp­artiet (PCF), samt några mindre vänsterpar­tier. Fyra Nupes-kandidater vann sina valkretsar redan förra helgen, samtliga i Parisområd­et.

Republikan­erna (LR), med allierade

Högerns traditione­lla fanbärare åsidosätts fortsatt av väljarna (omkring 11 procent valde dem i första omgången) och kommer att tappa många mandat. Men partiet har tillräckli­gt bred framtoning och lokalföran­kring för att vinna i många valkretsar. De konservati­va saknar dock i dagsläget en tydlig ledarfigur.

Nationell samling (Rassemblem­ent national, RN)

Marine Le Pens högernatio­nalistpart­i, som ställer upp självt. Det nobbade en utsträckt hand från ytterhöger­rivalen Éric Zemmours rörelse Återerövri­ng (Reconquête). RN har gått vidare i fler än 200 valkretsar, men tros bara kunna vinna i en liten del av dem. Partiet lär dock få bilda en egen grupp i nationalfö­rsamlingen för första gången sedan 1986 (tack vare att det gjordes ett försök med proportion­ellt val).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden