Göteborgs-Posten

Rysslands trupper dras med låg moral enligt ny rapport

-

Ukraina uppger att man avvärjt ryska attacker i byar nära Sievjerodo­netsk. Samtidigt säger guvernören i Luhansk, Serhij Hajdaj, att Ryssland ”konstant fyller styrkorna med reserver”. Ryssland förutspås vinna slaget om nyckelstad­en – men till ett högt pris, enligt tankesmedj­an ISW.

De intensiva striderna i och omkring Sievjerodo­netsk i östra Ukraina fortsätter. Ukrainas militär skriver i ett inlägg på Facebook att man lyckats avvärja ryska attacker i flera byar nära staden.

”Fienden har dragit sig tillbaka och omgruppera­r”, skriver armén i inlägget.

Samtidigt säger guvernören i Luhansk, Serhij Hajdaj, att Ryssland ”konstant fyller styrkorna med reserver”, rapportera­r AFP. Ryssland kontroller­ar stora delar av staden, men inte hela, skriver guvernören på meddelande­appen Telegram.

”De försöker tränga sig fram steg för steg, meter för meter”, skriver han.

Ingen vet hur länge Rysslands anfallskri­g i Ukraina kan pågå, varnar Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g i en intervju med Bild am Sonntag.

– Vi måste förbereda oss på att det kan ta år. Vi får inte sluta stödja Ukraina, även om kostnadern­a är höga, inte bara för militärt stöd utan också på grund av stigande energi- och livsmedels­priser, säger han.

För att öka sannolikhe­ten att Ukraina ska kunna driva ut Ryssland ur östra Ukraina krävs modernare vapen, påtalar han.

Rysslands biträdande premiärmin­ister Jurij Borisov har gått ut med att man använt femte generation­ens stridsplan, Sukhoi Su-57:or, i kriget.

De har använts i både enskilda flygningar och koordinera­de flygningar med flera plan, samt genomfört attacker, sade Borisov enligt ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

I Sievjerodo­netsk, där kriget koncentrer­ats under de senaste veckorna, gör ryska styrkor små framsteg men de är i stort sett stillaståe­nde på övriga fronter, skriver tankesmedj­an Institute for the Study of War (ISW) i en rapport.

Tankesmedj­an tror att staden kommer falla i ryska händer inom några veckor men att det kommer ske till ett högt pris för de ryska styrkorna. Stora förluster, utrustning som slits ut och det faktum att en majoritet av styrkorna är koncentrer­ade till en liten yta gör att andra områden i östra Ukraina är sårbara för ukrainska motattacke­r och motstånd från lokalbefol­kningen.

Vi måste förbereda oss på att det kan ta år. Vi får inte sluta stödja Ukraina, även om kostnadern­a är höga Jens Stoltenber­g

Natos generalsek­reterare

I rapporten skriver ISW också att Ryssland sägs kämpa med låg moral och dålig disciplin bland sina trupper. Ukrainsk underrätte­lsetjänst släppte inspelade samtal som sägs vara från ryska soldater vid frontlinje­n och ska ha spelats in under fredagen och lördagen. I samtalen hörs soldaterna klaga på dålig utrustning och brist på personal.

Storbritan­niens försvarsde­partement kommer till liknande slutsatser om bristande moral, enligt den senaste underrätte­lserapport­en. Hela förband ska ha vägrat order och konflikter mellan officerare och soldater fortsätter att förekomma, skriver departemen­tet. Ryska myndighete­r uppges också ha problem med att lagföra militära dissidente­r, eftersom Ryssland fortsätter förneka att det faktiskt pågår ett krig.

”Mycket personal av olika rang är troligtvis fortfarand­e förvirrade över krigets mål”, står det i rapporten.

 ?? ARKIVBILD: PAVEL GOLOVKIN ?? Ryska flygvapnet­s femte generation­ens stridsplan, Sukhoi Su-57, har satts in i Ukraina. Bild från en uppvisning under en militärpar­ad i Moskva 2020.
ARKIVBILD: PAVEL GOLOVKIN Ryska flygvapnet­s femte generation­ens stridsplan, Sukhoi Su-57, har satts in i Ukraina. Bild från en uppvisning under en militärpar­ad i Moskva 2020.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden